Γαλλία: Πολιτικό αδιέξοδο προεξοφλούν οι αγορές – Πέφτει το ευρώ

Χαμηλότερα κινείται το ευρώ, αφού τα exit polls για τον τελικό γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών έδειξαν κοινοβούλιο μειοψηφίας, με την αριστερή ομάδα του Νέου Λαϊκού Μετώπου να κερδίζει πιθανότατα τις περισσότερες έδρες.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία δημιουργούν νέα αβεβαιότητα στις αγορές και τίθενται οι βάσεις για περαιτέρω μεταβλητότητα στο μέλλον, ανέφεραν οικονομικοί αναλυτές στο Reuters.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου
EMAIL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ
Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Ευχαριστούμε!
Η εγγραφή σου ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Οι αναλυτές είπαν ότι οι αγορές θα είναι πιθανότατα ανακουφισμένες που ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτος μετά τη νίκη του πρώτου γύρου την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν επίσης ανησυχίες ότι τα σχέδια της γαλλικής αριστεράς θα μπορούσαν να ακυρώσουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Πιστεύουν ότι το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να τερματίσει τις προσπάθειες να περιοριστεί το χρέος της Γαλλίας, το οποίο ανερχόταν στο 110,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,081 δολάρια καθώς άρχισαν οι συναλλαγές της εβδομάδας. Είχε αναρριχηθεί την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ένα κοινοβούλιο μετέωρο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ήταν πιθανό να υπάρξει στη Γαλλία, καθησυχάζοντας τους φόβους για μια νίκη της ακροδεξιάς, αφού έπεσε απότομα -μαζί με τις μετοχές και τα ομόλογα- όταν ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές στις αρχές Ιουνίου.

«Φαίνεται ότι τα αντι-ακροδεξιά κόμματα πήραν πραγματικά μεγάλη υποστήριξη», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος στη Monex Europe.

«Αλλά θεμελιωδώς από την άποψη της αγοράς, δεν υπάρχει καμία διαφορά όσον αφορά το αποτέλεσμα. Θα υπάρξει πραγματικά ένα κενό όσον αφορά τη νομοθετική ικανότητα της Γαλλίας» πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters