Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας με παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πως είναι επικίνδυνη η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός, στην πρώτη συνεδρία των συμμάχων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, που υπογράμμισε νωρίτερα τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημείωσε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Pacta sunt servanda (Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέα πρόκληση Μίτσκοσκι – Αποκάλεσε ξανά «Μακεδονία» τη χώρα του

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, νωρίτερα σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» και την κυβέρνησή του «μακεδονική κυβέρνηση».

«Για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς. Η Μακεδονία, ως χώρα, σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των μακεδόνων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι.