Η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, η Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε ο εγγονός της Φιντέλ Αντόνιο Κάστρο Σμιρνόφ στο Χ.

Rodeada de mucho amor, partió mi querida abuela Mirta Díaz-Balart Gutiérrez. Se nos va una gran mujer. Su final no es la muerte. Permanecerán eternos su especial cariño, lealtad y extraordinaria historia. Seguirá siendo la forma más concreta y amable de lo hermoso. pic.twitter.com/wJyxvD0olZ— Dr.C. Fidel Antonio Castro Smirnov (@FACSmirnov) July 6, 2024

«Περιτριγυρισμένη από πολλή αγάπη, η αγαπημένη μου γιαγιά Mirta Díaz-Balart Gutiérrez έφυγε από τη ζωή. Μια σπουδαία γυναίκα μας αφήνει.

Ο θάνατός της, δεν είναι το τέλος. Η στοργή της, η αφοσίωση και η συναρπαστική ιστορία της θα παραμείνουν αιώνιες», έγραψε αποχαιρετώντας την ο εγγονός της, που είναι καθηγητής πυρηνικής φυσικής στο Ινστιτούτο Tεχνολογίας InStec Κούβας.

Η Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ, που ζούσε την Ισπανία, ήταν μητέρα του Φιντέλ Κάστρο Ντιάς-Μπάλαρτ, γνωστού ως «Φιντελίτο», του μεγαλύτερου γιου του Κάστρο, που αυτοκτόνησε το 2018.

Κόρη κουβανού πολιτικού της δεκαετίας του 1940, η Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ παντρεύτηκε τον Φιντέλ Κάστρο το 1948. Το ζευγάρι χώρισε το 1955.

Η μάχη για την κηδεμονία του παιδιού του, την οποία κέρδισε ο Φιντέλ Κάστρο, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Μετά την νίκη της κουβανικής επανάστασης το 1959, η Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ αναγκάστηκε να εξοριστεί.

Μπόρεσε ωστόσο να επισκεφθεί την Κούβα πολλές φορές.

Η οικογένεια Ντιάς-Μπάλαρτ εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλη επιρροή μεταξύ των κουβανών εξορίστων με έδρα το Μαϊάμι. Ενας από τους ανιψιούς της Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ και ξάδερφος του Φιντελίτο είναι ο Μάριο Ντιάς-Μπάλαρτ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ακραιφνής αντικαστρικός.

Ο Φιντέλ Κάστρο  (1926-2016)  παντρεύτηκε μία  και μοναδική  φορά, με την Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ. Αλλά είχε αποκτήσει τουλάχιστον  παιδιά με τέσσερις διαφορετικές γυναίκες. Με την τελευταία του σύντροφο, την Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, είχε αποκτήσει πέντε γιους.