Ξένοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος των ουκρανικών δυνάμεων απολάμβαναν την εκτέλεση Ρώσων κρατουμένων, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις.

Όπως αναφέρει των New York Times, αποκαλούμενοι «εθελόντες στρατιώτες», που ανήκουν στην πολυεθνικής εθελοντική μονάδα Chosen Company εκτελούσαν Ρώσους στρατιώτες αφού παραδίδονταν.

Η Σύμβαση της Γενεύης ορίζει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει ανά πάσα στιγμή να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης.

Ένα περιστατικό που συνέβη τον Αύγουστο του 2023 περιέγραψε, έντρομος, ο ίδιος ο γιατρός της μονάδας, ο Γερμανός ονόματι Caspar Grosse.

Ο Grosse εξήγησε ότι ένας τραυματίας και άοπλος Ρώσος στρατιώτης που ζητούσε ιατρική βοήθεια πυροβολήθηκε εν ψυχρώ. Πρώτα ένας μισθοφόρος πυροβόλησε τον Ρώσο στον κορμό, και στη συνέχεια, καθώς εκείνος εξακολουθούσε να αναπνέει, ένας άλλος στρατιώτης «απλώς τον πυροβόλησε στο κεφάλι», θυμάται ο Grosse.

Ένας Έλληνας στρατιώτης γνωστός ως Δίας βρισκόταν στο επίκεντρο και των τριών επεισοδίων

Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, βίντεο και μηνύματα που αντάλλαξαν μέλη της μονάδας, τέτοιες «αδικαιολόγητες δολοφονίες» συνεχίστηκαν. Μισθοφόροι της ομάδας φέρεται να μιλούσαν ελεύθερα για τις δολοφονίες αιχμαλώτων πολέμου σε ομαδικές συνομιλίες.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας μισθοφόρος της μονάδας «έριξε μια χειροβομβίδα σε έναν Ρώσο στρατιώτη που είχε σηκώσει τα χέρια του, να παραδοθεί σκοτώνοντάς τον», ανέφερε το αμερικανικό δημοσίευμα.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας στρατιώτης που διοικούσε τον Οκτώβριο του 2023 είπε στους μισθοφόρους ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος την ευθύνη εάν «αποκαλυφθεί οτιδήποτε» σχετικά με τις δολοφονίες.

Στο επίκεντρο και των τριών αυτών περιστατικών βρισκόταν σύμφωνα με πληροφορίες ένας Έλληνας μισθοφόρος με το διακριτικό Δία. Πυροβόλησε έναν τραυματισμένο Ρώσο στο όρυγμα, πέταξε τη χειροβομβίδα σε έναν αιχμάλωτο και καυχήθηκε «χίλιες φορές» ότι σκότωσε τον παραδοθέντα Ρώσο, ισχυρίστηκε ο Γκρος.

Ένας Έλληνας στρατιώτης γνωστός ως Δίας βρισκόταν στο επίκεντρο και των τριών επεισοδίων — πετούσε τη χειροβομβίδα και, όπως λέει ο Γκρός, πυροβόλησε τον τραυματισμένο Ρώσο στο όρυγμα και καυχιόταν για έναν ακόμη φόνο. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει στις οχλήσεις της αμερικανικής εφημερίδας

Ο  de facto διοικητής της Chosen Company και πρώην στέλεχος της Εθνοφρουράς του Στρατού των ΗΠΑ, Ράιαν Ο΄Ράιλι είπε ότι ο Δίας δεν ήθελε να μιλήσει.

Μισθοφόροι της μονάδας Chosen Company (Πηγή: Τhe Chosen Company)

Ο Μπέντζαμιν Ριντ, πρώην Αμερικανός μέλος της μονάδας, ισχυρίστηκε ότι «άκουσε, σε τόσο μεγάλο βαθμό, αναρίθμητες συνομιλίες, για τις εκτελέσεις αιχμαλώτων σε διάφορες επιχειρήσεις».

Επιπλέον, οι στρατολόγοι της μονάδας είπαν ότι «είναι εντάξει να σκοτώνεις αιχμαλώτους αν δεν παραδίδονταν σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα της Σύμβασης της Γενεύης». Ο Ριντ δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok, αποκαλώντας τους πρώην συντρόφους του «σκοτώνουν τρελούς καουμπόηδες, τίποτα περισσότερο».

Τα όσα ανέφερε ο Grosse επιβεβαιώνονται και από άλλα μέλη της μονάδας.

Ο Ράιαν Ο’ Λίρι, ο Αμερικανός που ισχυρίζεται ότι είναι ο de facto διοικητής της εταιρείας Chosen, αρνήθηκε στην εφημερίδα ότι οι μαχητές του είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, μετά από επικοινωνία με την αμερικανική εφημερίδα, ο Ο’ Λίρι φέρεται να υποσχέθηκε σε μια ομαδική συνομιλία να «ρίξει ένα φαρδύ δίχτυ» για να «παγιδέψει το κουνέλι» που τα μαρτυρούσε σε δημοσιογράφους.

Οποιοδήποτε βίντεο που δείχνει τη δολοφονία ενός στρατιώτη που παραδόθηκε θα έπρεπε να έχει προκαλέσει έρευνα στις ΗΠΑ, υπογράμμισε το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, η μονάδα αποτελείται από μια ετερόκλητη ομάδα «λιποτακτών, ατόμων που αναζητούν περιπέτεια και ηλικιωμένων».

Πρώην 312η Εθελοντική Εταιρεία, φέρεται να αναδιοργανώθηκε το 2023, αλλάζοντας το όνομά της και συγχωνεύτηκε στην 59η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2022, «συνολικά 11.675 ξένοι μισθοφόροι από 84 χώρες έφτασαν επίσημα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες στο πλευρό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Σήμερα, περίπου 3.100 μισθοφόροι συνεχίζουν να πολεμούν για το καθεστώς του Κιέβου, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.