Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε μία εβδομάδα από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ουγγαρία και ο Βίκτορ Ορμπαν, σε μία από τις πρώτες κινήσεις της εξάμηνης προεδρίας του, κατάφερε να προκαλέσει την οργή των Βρυξελλών με την επιλογή του να παραστεί το προηγούμενο διήμερο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, όπου περίσσευαν οι δηλώσεις στήριξης στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Χρειάστηκε η ηχηρή παρέμβαση από πλευράς του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος υπενθύμισε στον ούγγρο πρωθυπουργό ότι στη Σύνοδο συμμετείχε εκπροσωπώντας μόνο τη χώρα του και όχι την ΕΕ, με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ορμπαν να απαντά, «ξεχειλώνοντας» τα όρια της ειρωνείας, με μια ερώτηση: «Επιτρέπεται να δειπνήσουμε ή χρειαζόμαστε εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι’ αυτό;». Εντονη ήταν η αντίδραση και από τη Λευκωσία που εξέφρασε «απογοήτευση και δυσαρέσκεια» για τη συμμετοχή του Ορμπαν, χαρακτηρίζοντάς τη «σοβαρότατο ολίσθημα», και ταυτόχρονα καταδίκασε τις «τουρκικές προσπάθειες για προβολή της αποσχιστικής οντότητας». «Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου», διεμήνυσε ο Μπορέλ, που είχε και την τελευταία κουβέντα σε αυτό το μίνι διπλωματικό θρίλερ του Σαββατοκύριακου.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Για την πρόθεση του «Πενταγώνου» να αποκτήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις δικό τους – πλήρους ελληνικής ιδιοκτησίας – γεωστατικό δορυφόρο σάς έχω ενημερώσει εγκαίρως. Το ζήτημα, άλλωστε, συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Στη συνάντηση εκείνη επισημάνθηκε ότι βρέθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για το εγχείρημα (περί των 200 εκατ. ευρώ), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ήδη επαφές με κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες για την κατασκευή του δορυφόρου. Στόχος είναι η θωράκιση με έναν καθαρά ελληνικό δορυφόρο που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά την άμυνα της χώρας, με ασφαλείς επικοινωνίες για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Εκτοτε, οι πηγές μου μού αναφέρουν ότι έχουν εξεταστεί κι άλλα κρίσιμα ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν και σε μια σύνδεση του Ιλον Μασκ με την ελληνική προσπάθεια.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, έχει βρεθεί και ο χώρος όπου θα επιχειρεί ο γεωστατικός στρατιωτικός δορυφόρος. Πρόκειται για την «39η Μοίρα στο Διάστημα», η οποία πάντως βρίσκεται πολύ κοντά με τις ρωσικές μοίρες και εξετάζεται ήδη σύστημα αντιπαρεμβολών. Επειδή υπάρχουν κάποια προβλήματα με το ευρωπαϊκό κέντρο εκτοξεύσεως (εκτοξευτήρας Vega) στη Γαλλική Νέα Γουινέα, εξετάζεται πλέον σοβαρά η εκτόξευση να γίνει από το αμερικανικό Ακρωτήριο Κανάβεραλ, από τον διαστημικό σταθμό του Μασκ στη βάση της ΝΑSA. Ως προς την αναγκαιότητα κατασκευής του νέου δορυφόρου, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο δορυφόρος HELLAS-SAT που διαθέτουμε σήμερα δεν είναι στρατιωτικός, σε αυτόν μετέχουν και άλλες χώρες (όπως, για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία), κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης δεν θα έχει τον πλήρη έλεγχο. Με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να ορίζουν όλα τα… κουμπιά, ο γεωστατικός δορυφόρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για monitoring στο Αιγαίο, ακόμα και για εντοπισμό πυρκαγιών στα δάση.

Στη συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο συνέδριο του Economist, η Ντόρα Μπακογιάννη συμφώνησε μαζί του ότι δεν θα έπρεπε να είχαμε εμπλακεί σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία. Ορισμένοι έσπευσαν να αναζητήσουν μια αλλαγή γραμμής, αλλά η ίδια εξήγησε στην ίδια τοποθέτηση ότι αναφερόταν σε όσα προηγήθηκαν και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλλους δρόμους. «Επρεπε να είχαμε λάβει υπ’ όψιν πολύ πιο σοβαρά τις συμφωνίες του Μινσκ και να είχαμε εργαστεί σοβαρά πάνω σε αυτές. Αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στην Ιστορία», επεσήμανε.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στα ελληνοτουρκικά, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, περνούν στα χέρια των ναυάρχων. Το αναφέρω γιατί ο τούρκος αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Καντίρ Γιλντίζ, έρχεται σήμερα στην Αθήνα για συναντήσεις με τον έλληνα αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη, προκειμένου να προωθήσουν την επόμενη φάση ενός διαλόγου που επιβεβαιώνει ότι για δεύτερο καλοκαίρι τα νερά στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα. Με διαβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα για την τουρκική αντιπροσωπεία θα είναι πλήρες από δραστηριότητες και αντάξιο της ελληνικής φιλοξενίας – περιλαμβάνει μάλιστα και επισκέψεις σε μουσεία.