Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν, το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στόχος της οποίας ήταν απλώς να επιβεβαιωθεί η επαναπροσέγγιση των δυο χωρών και να διατηρηθούν τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο.

Σύντομη συνάντηση είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Τουρκική Προεδρία, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, με βάση την αρχή της καλής γειτονίας, και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους πολέμους στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη. επισημαίνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.

Αναμένεται ανακοίνωση για τη συνάντηση του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με τους δύο ηγέτες να βγαίνουν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και να κατευθύνονται προς την αίθουσα όπου έλαβε χώρα η συνάντησή τους.

Η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν:

«Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την ειρήνης σε αυτές τις περιοχές».

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için gittiği Vaşington’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i kabul etti.
Görüşmede Türkiye ile Yunanistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede; Türkiye’nin… pic.twitter.com/LDvIEND2tn— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) July 10, 2024