Τραγωδία στη θάλασσα χθες σε ιστιοπλοϊκό αγώνα, καθώς μια 40χρονη Γαλλίδα έχασε τη ζωή της μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

Η 40χρονη ήταν πλήρωμα σε ένα από τα ιστιοπλοϊκά που έπαιρναν μέρος στον αγώνα Aegean 600, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες μαζί με ακόμη ένα άτομο βρέθηκαν στη θάλασσα.

Τα πληρώματα από τα υπόλοιπα σκάφη άκουγαν από τους ασυρμάτους την εξέλιξη της επιχείρησης περισυλλογής των ατόμων και τι ακριβώς συνέβαινε.

Ο αθλητής Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, που επίσης λάμβανε μέρος στον αγώνα, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Δεκατιανοί» για το τραγικό γεγονός.

Οι δραματικές εκκλήσεις μέσω των ασυρμάτων για την ιστιοπλόο που έχασε τη ζωή της

«Όπως έλεγαν και οι προβλέψεις σε εκείνο το σημείο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, στο Καρπάθιο, ξέραμε ότι θα περιμένουμε πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε η προετοιμασία και του πληρώματος και των κυβερνητών του κάθε σκάφους θα έπρεπε να είναι η ανάλογη. Οι συνθήκες ήταν ακόμη πιο δύσκολες απ’ ό,τι περιμέναμε, είχε 45 με 60 κόμβους αέρα, που θέλει τεράστια προσοχή.

»Ακούσαμε το περιστατικό στον ασύρματο, ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, έγιναν όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις, έστειλαν το στίγμα, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός, οι συνθήκες δυσκόλεψαν.

»Ακούγαμε την επιχείρηση όπως εξελισσόταν, δόθηκε το στίγμα από τη θάλασσα, ακούγαμε τους ανθρώπους από το ελικόπτερο και το ράδιο», είπε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «οι συνθήκες ήταν ακραίες». Στην ερώτηση αν ο αγώνας θα έπρεπε να έχει διακοπεί λόγω των συνθηκών, ο κ. Αντωνόπουλος εξήγησε πως το πλήρωμα κάθε σκάφους κάνει αυτό που θέλει, επιλέγει αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει.

«Ο αγώνας δεν έχει καμία σχέση αν συνεχίζεται, μπορεί ανά πάσα στιγμή κάθε σκάφος να κάνει ό,τι θέλει, να εγκαταλείψει, να αλλάξει πανιά κ.λπ. Αυτό που μας μαθαίνουν είναι “η ασφάλεια πρώτα”, μας λένε “δεν μας ενδιαφέρει ο αγώνας, ο εξοπλισμός, αρκεί να μην κινδυνέψει άνθρωπος”», κατέληξε ο κ. Αντωνόπουλος.

Για το περιστατικό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της 40χρονης Γαλλίδας, τοποθετήθηκε η διοργανώτρια αρχή του Aegean 600.

«Οι εξαιρετικά ισχυρές εντάσεις του Μελτεμιού που επικρατούσαν στο Καρπάθιο Πέλαγος δυσκόλεψαν το στόλο του Aegean 600, ο οποίος πραγματοποιεί τον περίπλου του Αιγαίου σε μία διαδρομή 600 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό, με αποτέλεσμα 14 σκάφη να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Δυστυχώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 40χρονη υπήκοος Γαλλίας από το σκάφος HEAVEN, βορειοδυτικά της Κάσου. Η 40χρονη βρέθηκε στη θάλασσα με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και οι προσπάθειες ανάνηψης της δεν τελεσφόρησαν.

Ολόκληρη η ιστιοπλοϊκή οικογένεια και οι ιδιαιτέρως οι διοργανωτές εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους για το συμβάν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.