Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, τείνουν να αναπτύσσουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

Οι πρώιμες εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας καθορίζουν την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά που αποκτούμε μεγαλώνοντας. Η οικονομική αστάθεια στην παιδική ηλικία είναι ένας δύσκολος και συχνά τραυματικός παράγοντας. Είναι τόσο καθοριστική, ώστε μπορεί να διαμορφώσει τη στάση που θα έχουμε ως ενήλικες σε σχέση με το χρήμα, την επιτυχία, ακόμη και με τους άλλους ανθρώπους.

Οι δυσχερείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας εκδηλώνονται μέσα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Η περιγραφή αυτή δεν αποτελεί στερεοτυπική αναπαραγωγή, ούτε αφορά όλες τις περιπτώσεις. Σκοπός της είναι η κατανόηση, η συμπόνοια και, κυρίως η αυτογνωσία.

Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον με οικονομικές δυσκολίες

Η οικονομική αστάθεια φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής από νεαρή ηλικία. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα αποκτούν υψηλή ενσυναίσθηση.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι δυσχέρειες κάνουν τον άνθρωπο ν’ αποκτά μεγαλύτερη κατανόηση και να δείχνει εντονότερη συμπόνοια προς τους συνανθρώπους του σε σχέση με όσους δεν έχουν βιώσει την οικονομική αστάθεια.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από σχετικές μελέτες, είναι το γεγονός ότι, οι άνθρωποι που συμβάλλουν περισσότερο σε φιλανθρωπίες, είναι άτομα που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα-όχι ευκατάστατοι.

Αυτό ίσως να εξηγείται από το ότι οι ίδιοι έχουν βιώσει τις επιπτώσεις του οικονομικού άγχους.

Το χαρακτηριστικό της συμπόνοιας διαμορφώνεται μέσα από την προσωπική εμπειρία, οδηγώντας τους ανθρώπους στην έντονη επιθυμία να βοηθήσουν ουσιαστικά τους άλλους.

Έστω και αν τα μέσα που διαθέτουν είναι περιορισμένα, άνθρωποι που βίωσαν οικονομικές κακουχίες, καταλαβαίνουν την αξία της βοήθειας και της συνεισφοράς.

Η ανάγκη οδηγεί στην εφευρετικότητα. Όταν οι πόροι δεν αρκούν, ο άνθρωπος αξιοποιεί κάθε του μέσο. Αυτή είναι και η πεμπτουσία της εφευρετικότητας.

Όσοι μεγάλωσαν σε οικονομικά ασταθές περιβάλλον,  έχουν μάθει να  διαχειρίζονται επιδέξια και τις πιο δύσκολες καταστάσεις: καλλιεργούν τη γρήγορη σκέψη και την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, είναι καινοτόμοι και δυνατοί λύτες προβλημάτων.

Αυτή η διαπίστωση δεν έχει σκοπό να εξιδανικεύσει την οικονομική δυσκολία-αναφέρεται όμως, καθώς αποτελεί ένα θετικό αποτέλεσμα μιας δυσάρεστης κατάστασης.

Η εφευρετικότητα και η προνοητικότητα είναι μια δύναμη που συχνά διαμορφώνεται μέσα στις δυσκολίες.

Όσοι έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες με περιορισμένα οικονομικά μέσα, χωρίς την πολυτέλεια για περιττές αγορές και έξοδα, έχουν μάθει να υπολογίζουν και τα παραμικρά έξοδα.

Η λιτότητα με την οποία μεγάλωσαν, εξακολουθεί να επηρεάζει τις οικονομικές τους αποφάσεις στην ενήλικη ζωή. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτοί αξιοποιούν τις προσφορές, και κάνουν ενδελεχή έρευνα αγοράς.

Δεν τους ενδιαφέρει απλώς η οικονομική αγορά, αλλά κυρίως η αξία του χρήματος, την οποία δεν θεωρούν δεδομένη.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που μπορούν να καταλάβουν μόνο όσοι έχουν βιώσει οικονομικές δυσκολίες στα πρώιμα χρόνια της ζωής τους.

Κατά κανόνα, στην ενήλικη ζωή τους, οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνετοί με τις δαπάνες τους-όχι όμως τσιγγούνηδες. Η λιτότητα αποτελεί μια συνήθεια που οδηγεί τον άνθρωπο σε οικονομική ασφάλεια.

Ένα ακόμη συχνό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των ανθρώπων που μεγάλωσαν σε οικονομικά ασταθές περιβάλλον, είναι η ψυχική ανθεκτικότητα.

Αυτή αναπτύσσεται καθώς, οι δυσχέρειες στα πρώιμα χρόνια της ζωής, αναγκάζουν το άτομο να μάθει να διαχειρίζεται τις ανατροπές, τις αναποδιές, το στρες από μικρή ηλικία.

Η ψυχική ανθεκτικότητα αναπτύσσεται χάρη στις κακουχίες αυτές.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, το νόημα της ψυχικής ανθεκτικότητας, βρίσκεται στην ικανότητα του ανθρώπου να μαθαίνει, να εξελίσσεται, να γίνεται δυνατότερος μετά από κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει.

Άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε συνθήκες οικονομικής ανασφάλειας, έχουν μάθει ν’ αποδέχονται και να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές. Το επίπεδο πειθαρχίας και αντοχής τους, τους βοηθά να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ζωής.

Ορισμένες φορές, οι δυσκολίες που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε, μας βοηθούν να εκτιμήσουμε περισσότερα τα θετικά της ζωής μας. Αυτός είναι, κατά γενική ομολογία, ο κανόνας που ισχύει για όσους έχουν μεγαλώσει σ’ ένα περιβάλλον οικονομικής αστάθειας.

Οι άνθρωποι αυτοί, ξέρουν τι σημαίνει να ζεις χωρίς ανέσεις και προνόμια- δεν τα θεωρούν δεδομένα. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η ευγνωμοσύνη έχει απίστευτη δύναμη, αφού δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης και χαράς.

Βοηθά τον άνθρωπο ν’ αναγνωρίζει και να χαίρεται όσα έχει-παρά να στεναχωριέται για εκείνα που του λείπουν.

Παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε οικονομικά ασταθές περιβάλλον, γίνονται ενήλικες που εκτιμούν ακόμη και τις μικρές χαρές, τις απλές απολαύσεις, ακόμη και όσα έμαθαν μέσα στα χρόνια της δυσκολίας και της προσπάθειας.

Η στιβαρή αποφασιστικότητα των γονιών που παλεύουν για την επιβίωση χαράσσεται στη συνείδηση των παιδιών τους, τα οποία, μεγαλώνοντας, εξοπλίζονται με ορμή και θέληση να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να βγουν απ’ τον φαύλο κύκλο και να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους αγαπημένους τους.

Η αποφασιστικότητά τους διαμορφώνεται στα πρώιμα αυτά χρόνια της ζωής.

Οι δυσκολίες και οι αναποδιές δεν τους πτοούν-αντιμετωπίζουν τα εμπόδια ως κομμάτια της πορείας προς τη βελτίωση, προς την επίτευξη των στόχων τους-ακόμη και όταν όλα είναι εναντίον τους.

Η αξία των ανθρώπινων σχέσεων και των εμπειριών εκτιμάται πιο εύκολα σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας.

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον οικονομικής αστάθειας, εκτιμούν τις πραγματικές αξίες της ζωής. Εκτιμούν περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις, τις εμπειρίες, την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι αξίες είναι που δίνουν νόημα στη ζωή. Σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι, οι ουσιαστικές σχέσεις και ο θετικές εμπειρίες ενισχύουν την υγεία και δημιουργούν χαρά. Περισσότερο απ’ ό,τι το χρήμα, η φήμη και το κοινωνικό κύρος.

Οι πρώιμες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά που αποκτούμε στην ενήλικη ζωή μας.

Παρά τις δυσκολίες της, η οικονομική δυσχέρεια διαμορφώνει τον άνθρωπο με πολυδιάστατο και ουσιαστικό τρόπο. Από την εφευρετικότητα έως την αποφασιστικότητα, τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον με οικονομικές δυσκολίες, έχουν γίνει ενήλικες με μοναδικές ικανότητες.

Τα παιδιά βιώματα μέσα σε περιβάλλον οικονομικής αστάθειας δεν σημαίνουν την ισόβια καταδίκη του ανθρώπου. Δεν αποτελούν παρά τις πρώτες εμπειρίες της ζωής, οι οποίες τον δοκιμάζουν, εξοπλίζοντάς τον με δύναμη και δεξιότητες που, ειδάλλως δεν θα είχε αποκτήσει.

Η ζωή έχει ανατροπές και σκαμπανεβάσματα. Το παρελθόν μας δεν μας καθορίζει, αλλά μας διδάσκει. Σημασία δεν έχει από ξεκινά κανείς, αλλά προς τα που οδεύει.

Μέσα από την αντιξοότητα, ο άνθρωπος ανακαλύπτει απίστευτες δυνατότητες.