Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκε στη χώρα μας το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2024, με πιθανότερο τόπο έκθεσης στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Δήμο Λαρισαίων). Το περιστατικό παρουσίασε εικόνα ήπιας εγκεφαλίτιδας, είχε έναρξη συμπτωμάτων εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου 2024 και έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Όπως ενημερώνει ο Οργανισμός, κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας, και -ως εκ τούτου- θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2024, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για τη νόσο και εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου για την ενημέρωση του κοινού, με συστάσεις για λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια.

Όπως προβλεπόταν (Δελτίο Τύπου ΕΟΔΥ, 14/05/2024), εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του Χειμώνα, καταγράφηκε σχετικά πρώιμη έναρξη της περιόδου μετάδοσης του ιού σε ανθρώπους, με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί ότι ενδέχεται να είναι έντονη η κυκλοφορία του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο, και συστήνει να λαμβάνετε επιμελώς μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

ygeiamou.gr

Χορηγός Επικοινωνίας