Η Ελλάδα εισέρχεται από την Δευτέρα (08/07) σε παρατεταμένη περίοδο πολύ δυσμενών και δυνητικά επικίνδυνων πυρομετεωρολογικών συνθηκών. Η περίοδος αυτή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 14 Ιουλίου.

H Πυρομετεωρολογική ομάδα προειδοποιεί για επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην χώρα την εβδομάδα που διανύουμε.

Αιτία αποτελεί η ανάπτυξη ράχης υψηλών πιέσεων στην μέση τροπόσφαιρα πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα οδηγήσει σταδιακά σε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας (κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα), επικράτηση πολύ ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών (πολύ χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία), και κατά περιόδους ενισχυμένους βόρειους ανέμους πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Από την εξέταση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων προκύπτει ότι σταδιακά από σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, έως και τουλάχιστον την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, η ευκολία ανάφλεξης (ευφλεκτότητα) των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων θα είναι κρίσιμα υψηλή (τιμές εκτιμώμενης περιεχόμενης υγρασίας < 10%) στο σύνοδο σχεδόν της χώρας, διευκολύνοντας τη πολύ γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς εφόσον εκδηλωθεί δασική πυρκαγιά και την ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων. Επιπροσθέτως, διαφαίνεται εμμονή της πολύ υψηλής ευκολίας ανάφλεξης και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοιχείο που δυσχεραίνει τον κατά τα άλλα ευκολότερο έλεγχο της φωτιάς το βράδυ.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη δυτική (συμπεριλαμβανομένης της Δ. Πελοποννήσου) και βόρεια χώρα, όπου ο πολύ θερμός και ξηρός καιρός στην επιφάνεια, σε συνδυασμό με τη καθ’ ύψος μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών (ευστάθεια/αστάθεια κ.α.) και τους γενικά ασθενείς/μέτριους ανέμους, αναμένεται να οδηγήσει σε εδραίωση ικανού δυναμικού για ανάπτυξη πυροεπαγωγής σε περίπτωση εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών (πυρκαγιές που εξαπλώνονται και συμπεριφέρονται ως πυροεπαγωγικές/αυτοκαθοδηγούμενες). Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν στη βόρεια Ελλάδα σταδιακά από σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, έως και τουλάχιστον την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, θα είναι ακραίες για την εποχή, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο επόμενο γράφημα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS – European Forest Fire Information System) για ένα τυχαίο σημείο στην Κ. Μακεδονία.

Πυρομετεωρολογικές συνθήκες τύπου Hot-Dry-Windy θα επηρεάζουν με μεταβάλλομενη ένταση τα νησιά του Β. Αιγαίου (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο) και την ανατολική ηπειρωτική χώρα (κυρίως Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Αττική, Αν. Πελοπόννησο), αλλά και τοπικά κάποια τμήματα της Θράκης, αυξάνοντας σημαντικά το δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο. Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πλέον δυσμενείς συνθήκες Hot-Dry-Windy στις παραπάνω περιοχές αναμένονται από σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, έως και την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι προγνωστικά διαφαίνεται εμμονή των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών τύπου Hot-Dry-Windy για περισσότερες από 10-12 ώρες καθημερινά.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι πέρα από την αύξηση της επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, η επικράτηση των θερμών και ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες, αναμένεται να οδηγήσουν και σε αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης Heat-Alarm, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο σε περιοχές της Θράκης, της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Δ. Πελοποννήσου και σε νησιά του Αν. Αιγαίου.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, διαφαίνεται εμμονή του πολύ θερμού και ξηρού καιρού στη χώρα μας και για μετά την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024. Η εμμονή αυτή συνιστά ένα εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο τόσο για τις δασικές πυρκαγιές όσο για την ανθρώπινη υγεία, λόγω της σωρευτικής (αθροιστικής) επίδρασης των πυρομετεωρολογικών και βιομετεωρολογικών συνθηκών στην επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών και την ανθρώπινη υγεία, αντίστοιχα.