Σκληρή απάντηση στις προκλήσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δόθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που είναι σε εξέλιξη.

Με παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως είναι επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην πρώτη συνεδρία των ηγετών, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και ευημερία βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Προηγουμένως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αναφερθεί στη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση των λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Πάνω απ’ όλα, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης στην πρώτη παρέμβασή του στη συνεδρία του Συμβουλίου των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, νωρίτερα σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στις σημαντικές αποφάσεις του Οργανισμού, που θα ληφθούν στη διάρκεια της Συνόδου.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αποκάλεσε τη χώρα του “Μακεδονία” και την κυβέρνησή του “μακεδονική κυβέρνηση”.

«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε μας σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει αξίες. Είμαστε εδώ μαζί με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας, όπως πριν έτσι και στο μέλλον, σχετικά με την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της λειτουργίας του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο Μίτσκοσκι.

«Για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς. Η Μακεδονία, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των μακεδόνων πολιτών» ανέφερε ακόμη ο Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσκοσκι πρόσθεσε πως ως χώρα «παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, δηλαδή τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παγκόσμιας αμυντικής συμμαχίας που υπήρξε ποτέ».

75 χρόνια μετά την ίδρυση της Συμμαχίας, οι εταίροι και οι σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι πάλι με μια απειλή σε μια θερμή σύγκρουση στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Και έτσι το μήνυμα το οποίο στέλνουν από εδώ και θέλουν να στείλουν, παρά τις όποιες διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, είναι ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είπε για τα F-16 που προαναγγέλθηκε η άφιξή τους στην Ουκρανία.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα μεταφερθούν και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από την Αμερική στο γερμανικό έδαφος.