Του Γιώργου Παλληκάρη

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD, για την δημιουργία εργοστασίου αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στα δυτικά της χώρας. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει τη συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην επαρχία Μανίσα, όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο.

Το νέο εργοστάσιο θα δώσει στη BYD ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Τουρκία έχει συνάψει τελωνειακή συμφωνία. Η ΕΕ έχει ήδη αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, πλήττοντας την BYD με πρόσθετη επιβάρυνση 17,4 τοις εκατό επιπλέον του υφιστάμενου συντελεστή 10 τοις εκατό.

Να σημειωθεί πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 7,5% των περσινών πωλήσεων αυτοκινήτων στην Τουρκία, μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η κίνηση ματ του Ερντογάν

Αρχικά η Τουρκία είχε δηλώσει πως θα βάλει φόρο 40% σε όλα τα εισαγόμενα κινέζικα Ι.Χ. λέγοντας όμως πως εάν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση επενδυτική, είναι έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί αυτό το ποσοστό πριν το οριστικοποιήσει.

Τελικά η κυβέρνηση της Τουρκίας δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι υπαναχωρεί από τα σχέδια επιβολής πρόσθετου δασμού 40% επικαλούμενη έμπρακτες προσπάθειες επενδύσεων. Η απόφαση αυτή ακολούθησε συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα του Καζακστάν.

Η BYD έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, καθώς έχει γίνει η μάρκα αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις στην χώρα. Ήδη κατασκευάζει το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο κατασκευής επιβατικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, το οποίο στοχεύει να λειτουργήσει πριν από το 2026 ενώ έχει επίσης αναλάβει ένα πρώην εργοστάσιο της Ford Motor στη Βραζιλία και εξετάζει τοποθεσίες για ένα εργοστάσιο στο Μεξικό.