Με νέες αίθουσες – «στολίδια» και εκθέματα που αναδεικνύουν τον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο του νησιού. Μενδώνη: Έργα ύψους 6,5 εκ ευρώ υλοποιεί το ΥΠΠΟ 

Σε κλίμα γιορτινό πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης, το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης, έπειτα από πολλά χρόνια αναμονής, άνοιξε τις πύλες του αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο και την ιστορία του νησιού. Το έργο της επανέκθεσης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2018.

Στις νέες και αναβαθμισμένες αίθουσες του μουσείου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά ευρήματα από την αρχαία πόλη της Σαμοθράκης και το Ιερό των Μεγάλων Θεών, καθώς και εκθέματα που αφηγούνται την καθημερινή ζωή και τις τελετουργίες των αρχαίων Σαμοθρακιτών.

Ακόμη, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αίθουσες του μουσείου με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων και να παρακολουθήσουν παρουσίαση για την ιστορία και τη σημασία των εκθεμάτων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές Έβρου κ. Κελέτσης και κ. Δημοσχάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πουλιλιός, ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, ο δήμαρχος κ.Βίτσας και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αρχαιολόγοι, ο εκπρόσωπος του δωρητή του αντιγράφου του αγάλματος της Νίκης κ. Περτσινίδης και πλήθος κόσμου.

Αφού ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους οι επίσημοι, ακολούθησε μια εξαιρετική μουσική παράσταση από τον ΣΦΜΣ “Αρμονίας Γένεσις” και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέλεση του Αγιασμού από τους ιερείς.

«Τα εγκαίνια σηματοδότησαν μια νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης, που αποτελεί πλέον έναν φάρο γνώσης και πολιτισμού, έτοιμο να υποδεχθεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους αυτό το σημαντικό γεγονός για το νησί μας, τους χορηγούς και όλους όσους συνέβαλαν στο να επιτευχθεί η εκδήλωση» επεσήμανε ο Δήμαρχος κ. Βίτσας.

Έργα ύψους 6,5 εκ ευρώ υλοποιεί το ΥΠΠΟ στη Σαμοθράκη

Επ’ αφορμή της ολοκλήρωσης της αναβάθμισης του Μουσείου Σαμοθράκης, η κ. Μενδώνη έκανε μία επιγραμματική αναφορά των έργων του υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σημειώνοντας: «Το Μουσείο της Σαμοθράκης είναι το 21ο μουσείο που το υπουργείο Πολιτισμού αποδίδει στους πολίτες και τους επισκέπτες της πατρίδας μας, από το 2019, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Από το 2019 μέχρι σήμερα, στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου, το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια με τους πόρους του ΕΣΠΑ και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποίησε και υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40.000.000 ευρώ. Από αυτά, μελέτες και έργα περίπου 6.500.000 ευρώ υλοποιούνται στη Σαμοθράκη, στον αρχαιολογικό χώρο των Μεγάλων Θεών, στο Κάστρο, στον Πύργο του Φονιά… Χαίρομαι ιδιαίτερα κι εγώ γιατί το 2011 ήρθαμε και σχεδιάσαμε μία σειρά έργων, τα οποία ήδη έχουν τελειώσει ή ολοκληρώνονται. Είναι η μεγάλη παρέμβαση στο Κάστρο, η αποκατάσταση της Μονής του Χριστού, οι εργασίες στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και, σήμερα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με την υποδειγματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου».

Για τα νέα έργα που έχει σχεδιάσει το ΥΠΠΟ για το ακριτικό νησί η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως αυτά αφορούν στην « …ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση του έργου για την περαιτέρω θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Μεγάλων Θεών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που πλήττουν την περιοχή, επιπλέον των αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν στην περιφέρεια και στα αρμόδια υπουργεία, καθώς και τις μελέτες για την αποκατάσταση του παρακείμενου, στο Μουσείο, κτηρίου του παλαιού Ξενία, ώστε να μετατραπεί σε πωλητήριο και αναψυκτήριο του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ανάγκη αξιοποίησης από την τοπική κοινωνία των υποδομών που δημιουργεί το κράτος: « …Εσείς πρέπει να προβάλετε τις πολιτιστικές υποδομές, να τις αναδείξετε, για να έρθει προστιθέμενη αξία στον τόπο, ο οποίος διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να σκοπεύσετε σε έναν υψηλού επιπέδου τουρισμό, που θα προσφέρει στο νησί και θα συμβάλλει στην ανάπτυξή του. Έναν ποιοτικό τουρισμό, που δεν θα καταναλώνει μόνον φυσικούς πόρους. Έναν τουρισμό με ανταποδοτικά οφέλη στη νησιωτική σας κοινωνία. Και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τα μικρά νησιά μας από ό,τι στον χερσαίο χώρο της πατρίδας μας».

Κατά την παραμονή της στο νησί, η Υπουργός συνεργάστηκε στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Σαμοθράκης Αθανάσιο Βίτσα. Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στον μεσαιωνικό Πύργο του Φονιά, αμυντικό έργο του 15ου αι., στο ανατολικό άκρο της βόρειας παραλίας της Σαμοθράκης, στις ανατολικές εκβολές, του ποταμού Φονιά. Η στερέωση, η αποκατάσταση του Πύργου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, είναι έργο σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένα Μουσείο – ορόσημο

Το Μουσείο, που σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό St. Shaw, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών των μελών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε το 1955 από τον Γεώργιο Ράλλη και ήταν το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στη Θράκη. Μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το 2013, η αποκατάσταση και η επέκταση του κτηρίου εντάχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ η επανέκθεσή του χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο αρχαιοδίφης της εποχής της Αναγέννησης Κυριακός Αγκωνίτης επισκέπτεται το Ιερό των Μεγάλων Θεών τον Οκτώβριο του 1444 διασώζοντας στο οδοιπορικό του πολύτιμες μαρτυρίες. Από το 1863, που ο Γάλλος υποπρόξενος ανακάλυψε το περίφημο άγαλμα της Νίκης, το οποίο μετέφερε στο Παρίσι, γαλλο-τσεχοσλοβακικές αρχαιολογικές αποστολές δραστηριοποιήθηκαν στη Σαμοθράκη και ακολούθως αμερικανικές επιστημονικές ομάδες από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Το ελληνικό κράτος ανέλαβε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, την προστασία και τη συντήρηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.