Ερντογάν: Έτοιμος να επανεξετάσει τις σχέσεις με τον Άσαντ – Ποιος ο ρόλος του Πούτιν

Την πρόθεσή του να καλέσει τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τουρκία “ανά πάσα στιγμή” εξέφρασε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια τέτοια κίνηση λογίζεται ως απόπειρα αποκατάστασης της ρήξης στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μετά τον πόλεμο του 2011.

“Μπορεί να στείλουμε πρόσκληση (στον Άσαντ) ανά πάσα στιγμή”, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο όπου παρακολούθησε το Euro 2024, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία είχε αρχικά στόχο να ανατρέψει το καθεστώς του Άσαντ, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος με τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων το 2011.

Αλλά αφού υποστήριξε διάφορες ομάδες ανταρτών, πλέον η Άγκυρα έχει στραφεί στην αποτροπή του ανοίγματος, αυτού που ο Ερντογάν το 2019 ονομάσει “διάδρομο τρομοκρατίας” στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει τους δεσμούς με τον Άσαντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι ορισμένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότειναν μια συνάντηση με τον Άσαντ στην Τουρκία.

“Τώρα έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που μόλις ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, θα του δείξουμε την ίδια προσέγγιση”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται μετά την κλιμάκωση των εντάσεων την τελευταία εβδομάδα κατά των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, όπου όχλος επιτέθηκε σε ιδιοκτησίες και οχήματα που ανήκαν σε Σύρους στην πόλη Kayseri της κεντρικής Ανατολίας.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περίπου 3,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έχει ζήσει κύματα ξενοφοβικής βίας τα τελευταία χρόνια, τα οποία συχνά πυροδοτούνται από φήμες που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πλατφόρμες επικοινωνίας.

Η τύχη των Σύρων προσφύγων αποτελεί επίσης φλέγον ζήτημα στην τουρκική πολιτική, με τους αντιπάλους του Ερντογάν στις περσινές εκλογές να υπόσχονται να τους στείλουν πίσω στη Συρία.