Με εντάσεις και σφοδρή κριτική συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του περιέγραψε το πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να προωθήσει στο συνέδριο του φθινοπώρου, προτείνοντας επί της ουσίας την κατάργηση της υπάρχουσας οργανωτικής δομής του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε και αιχμές κατά των αμφισβητιών προειδοποιώντας πως «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας» και πως «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, δημιουργήθηκε και ένα επεισόδιο μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Θύμιου Γεωργόπουλου.

Την ώρα που ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά την τοποθέτησή του στο βήμα της ΚΕ δέχτηκε παρατήρηση από τον Στέφανο Κασσελάκη που επέστρεφε στην αίθουσα της συνεδρίασης.

«Στα όργανα τα λέμε αυτά, Θύμιο», είπε εμφανώς ενοχλημένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα όσα ανέφερε νωρίτερα για τα οικονομικά του κόμματος τα απάντησε ο ένα προς ένα ο κ. Γεωργόπουλος.

«Τους λέω τα σημεία της ομιλίας μου», απάντησε ο Θύμιος Γεωργόπουλος.

Ο κ. Κασσελάκης τότε του αντέτεινε «το ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι αντικαταστατικό;».

«Τους λέω αυτά που είπα μέσα» απάντησε ο κ. Γεωργόπουλος με τον κ. Κασσελάκη να αποχωρεί. Σημειώνεται ότι η αντίδραση Κασσελάκη οφείλονταν στο ότι η συνεδρίαση της ΚΕ είναι κλειστή, παρότι ο Παύλος Πολάκης την ίδια ώρα ανέβαζε βίντεο συνεργάτη του από την ομιλία του.

Μέλος της ΚΕ που ήταν παρούσα ρώτησε με πολλή δόση ειρωνείας και επιθετικό τόνο το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Ποιος σε διόρισε;».

Ο κ. Γεωργόπουλος της απάντησε ήπια, χωρίς σηκώνει τους τόνους ότι «διορίστηκε με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής».

Μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

«Έχω επιτέλους την ευκαιρία να «απολογηθώ» στην ΚΕ και στα μέλη του κόμματος. Γιατί έγινε το πρωτοφανές, όχι μόνο να απολυθώ με απόφαση Κασσελάκη από τη θέση που η Γραμματεία και η ΚΕ μου είχαν εμπιστευτεί. Αλλά και να βρεθώ κατηγορούμενος με ποινικούς όρους. Να συνδεθεί το όνομά μου με μαύρα ταμεία και ύποπτες συναλλαγές, όχι από τον αδίστακτο πολιτικό μας αντίπαλο, αλλά από την ηγεσία του ίδιου μας του κόμματος.

Δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, ένας άτυχος χειρισμός κλπ. Είναι ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αγγίζει όλη την αριστερά, αμφισβητεί τα ηθικά της χαρακτηριστικά εκ των ένδον, έδωσε και δίνει όπλα στους «απέναντι» να πλήξουν το σκληρό πυρήνα της ηθικής μας. Με πρώτο και κύριο στόχο τον πυρήνα της ηθικής του Αλέξη Τσίπρα.

Μαύρα ταμεία; Μαύρα χρήματα; Πώς μπορεί να γίνει ανεκτή μια τέτοιου είδους επίθεση; Τι αγάπη δείχνει για το κόμμα μας η ίδια του η ηγεσία; Τι είδους συναίσθηση ευθύνης και ειλικρίνειας; Και πόσο βοηθάει τις μάχες του κόμματος σε μια δύσκολη περίοδο; Σ’ αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο πρόεδρος και η Κεντρική μας Επιτροπή. Τι αποκομίζει ο θεατής, όταν ο πρόεδρος δηλώνει «δεν νομίζω» ότι υπήρχαν μαύρα χρήματα, αλλά προσθέτει «ρωτήστε τον προηγούμενο οικονομικό διευθυντή»;

Ε, λοιπόν, ο πρώην οικονομικός διευθυντής, με δεκαετίες θητείας στην Αριστερά, απαντά πρόεδρε: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την εποχή του Αλέξη Τσίπρα τα οικονομικά του με ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ. Με λιτότητα, με σεβασμό μέχρι το τελευταίο ευρώ, με προσωπική και κομματική εντιμότητα. Αυτός είναι ο λόγος που ούτε και οι πιο ορκισμένοι εχθροί του κόμματος δεν τόλμησαν ποτέ να μας αμφισβητήσουν σ’ αυτό το πεδίο.

Φτωχοί μπήκαμε στον αγώνα της Αριστεράς, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, και φτωχοί παραμένουμε. Κι αυτό κάτι σημαίνει σε μια εποχή που άλλοι παινεύονται για τα πλούτη τους.

Τι όμως σημαίνει, τι πρέπει να σκεφτούμε, πώς πρέπει να αντιδράσουμε, όταν η ηγεσία του κόμματος, για τους δικούς της λόγους, εισάγει στο δημόσιο διάλογο τέτοιο ζήτημα; Όταν φορτώνει στο κόμμα, στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε μένα προσωπικά ως υπεύθυνο, μια τέτοιου είδους «ρετσινιά»;