Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κατέθεσε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), σήμερα, Τετάρτη, ζητώντας να ανακληθεί άμεσα η «όλως αόριστη, αναιτιολόγητη, μη νόμιμη και σε κάθε περίπτωση παντελώς αυθαίρετη και αθεμελίωτη νομικά, ιατρικά και ηθικά απόφαση του Οργανισμού», όπως τη χαρακτηρίζουν.

Ανάκληση της αντισυνταγματικής απόφασης του ΕΟΠΥΥ για τη δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από τους ιατρούς ακτινολόγους, ζητά το σωματείο τους με εξώδικη διαμαρτυρία.

Η απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε από την Παρασκευή 28 Ιουνίου, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, προβλέπει ότι ο ειδικευμένος ιατρός ειδικότητας ακτινολογίας υποχρεούται να συνταγογραφεί δωρεάν και άνευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο.

Η ΕΑΕ έστειλε άμεσα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη (1-7-2024) στην οποία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας «η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη (άρθρο 1 παρ. 3) και η αποζημίωση όλων των ιατρικών πράξεων καθορίζεται με το άρθρο 19 στο οποίο ορίζεται ότι ο Ιατρός πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή οπωσδήποτε εύλογη και σε αναλογία με την έκταση της ιατρικής πράξης».

Επιπλέον, φορολογικά είναι ανέφικτο να εκτελείται δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από γιατρούς.

«Πρόκειται για μία άστοχη και παράλογη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, η οποία μάλιστα κάνει και μία αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των Ιατρών Ακτινολόγων, έναντι των Ιατρών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά αμοιβή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κύριο υπουργό Υγείας, την άμεση ανάκλησή της», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΕ Αθανάσιος Χαλαζωνίτης.

«Η αμοιβή για την συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από Ιατρό Ακτινολόγο καθορίζεται ελεύθερα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο, ή στην διενεργούμενη εξέταση με την χρήση αυτών των σκιαγραφικών φαρμάκων. Ο δε αυτοτελής και αυθύπαρκτος χαρακτήρας της ανωτέρω ιατρικής πράξης της συνταγογράφησης του σκιαγραφικού σκευάσματος προκύπτει και αντικειμενικά από την ίδια τη φύση της, αφού αυτή είναι απολύτως διακεκριμένη σε σχέση με την ιατρική πράξη της εκτίμησης και διάγνωσης των απεικονίσεων των εξετάσεων που διενεργούνται με τη χρήση σκιαγραφικού φαρμάκου», επισημαίνει ο ίδιος.

Στην ίδια επιστολή, η ΕΑΕ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου, που θα καθορίζει όλες τις ενέργειες αναφορικά με τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων, περιγράφοντας επακριβώς τα επαγγελματικά, οικονομικά και φορολογικά δεδομένα για το σύνολο των Ιατρών Ακτινολόγων (Ιατροί ΕΣΥ, ιδιοκτήτες εργαστηρίων, υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα) και των παρόχων που έχουν συμβεβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Μη έχοντας λάβει ουδεμία απάντηση από τους αρμοδίους η ΕΑΕ, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απόφασης, προχώρησε σε κατάθεση της εξωδικαστικής διαμαρτυρίας προς την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι την σχετική απόφαση δεν υπογράφει η ίδια, αλλά η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, ώστε δεν προκύπτει από νομική άποψη η φύση της ανακοίνωσης ως διοικητικής πράξης, ούτε η νομιμότητα της έκδοσής της, ούτε ο εκτελεστός χαρακτήρας της, και άρα εξ αυτού συνάγεται ο από νομική άποψη μη δεσμευτικός ο χαρακτήρας της και η συνακόλουθη παντελής έλλειψη εννόμων συνεπειών εξ αυτής, με αποτέλεσμα να μην δύναται αυτή να δώσει οποιοδήποτε έρεισμα για επιβολή στους ειδικευμένους ιατρούς ειδικότητας ακτινολογίας να συνταγογραφούν δωρεάν και άνευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο.

«Και συνεπώς η επίμαχη απόφαση ουδεμία ισχύ έχει αναφορικά με το περιεχόμενο της», σχολιάζουν οι ακτινολόγοι.

Αναφερόμενος, τέλος, ο κ. Χαλαζωνίτης, στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου, τόνισε ότι «η ανωτέρω αμοιβή δεν περιλαμβάνεται ούτε δύναται αυθαιρέτως να θεωρηθεί ή να επιβληθεί ότι συμπεριλαμβάνεται στην αμοιβή του διαγνωστικού εργαστηρίου για την εξέταση, καθότι αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη», αναφορικά με αυτά τα οποία υποστήριξε ο Υπουργός, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσαρέσκεια του διότι ενώ ζήτησε τηλεφωνικά να ακουσθεί η άποψη της ΕΑΕ, και παράλληλα έστειλε μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον δημοσιογράφο που έκανε τη δίωρη συνέντευξη στο Υπουργό Υγείας, ουδεμία σημασία δόθηκε σε αυτά που θέλησε να πει».

Και κατέληξε, ότι «εφόσον δεν υπάρξει ανάκληση της απόφασης, η ΕΑΕ θα προβεί, ως έχουσα χρέος έναντι των Μελών της, της ιατρικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου, σε κάθε δικαστική και εξώδικη σύννομη ενέργεια για την προάσπιση της ειδικότητας της Ακτινολογίας, του δικαιώματος των ειδικευμένων ιατρών ακτινολόγων να αμείβονται για τις ιατρικές πράξεις που διενεργούν και του αγαθού της δημόσιας υγείας».