Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας (Βαρκελώνη) κατά του υπερτουρισμού με την οργή σε όλη την Ισπανία να αυξάνεται. Με το σύνθημα «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό» περίπου 3.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας πλακάτ και εκτοξεύοντας νερό με νεροπίστολα σε τουρίστες.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και ορισμένοι χρησιμοποιήσουν νεροπίστολα εναντίον τουριστών που έτρωγαν σε εστιατόρια.

Angry mob of ‘anti-tourism’ protesters use water pistols to drench foreign visitors at restaurants in Barcelona – as thousands march on Catalan capital and call for tourists to ‘go home’ pic.twitter.com/OET7kviseE— Elijah (@Elijahwasike) July 7, 2024

«Δεν έχω τίποτα εναντίον του τουρισμού αλλά εδώ στη Βαρκελώνη υποφέρουμε από μια υπερβολή του τουρισμού που έχει κάνει την πόλη μας αβίωτη», δήλωσε ο Jordi Guiu, ένας 70χρονος κοινωνιολόγος.

Με πανό που έγραφαν: «Μειώστε τον τουρισμό τώρα!», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «οι τουρίστες έξω από τη γειτονιά μας», σταματώντας μπροστά από ξενοδοχεία προς έκπληξη των επισκεπτών.

Το αυξανόμενο κόστος στέγασης στη Βαρκελώνη είναι ένα από τα κύρια ζητήματα του κινήματος, μαζί με τις επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό εμπόριο και τις συνθήκες εργασίας στην πόλη των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε τουριστικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista.

«Τα τοπικά καταστήματα κλείνουν για να δώσουν τη θέση τους σε καταστήματα που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των γειτονιών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ενοίκιά τους», δήλωσε ο Isa Miralles, ένας 35χρονος μουσικός που ζει στη συνοικία Barceloneta.

Η βορειοανατολική παραθαλάσσια πόλη, με τα διεθνούς φήμης αξιοθέατα όπως η La Sagrada Familia, δέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πλήθος κόσμου στους δρόμους της Βαρκελώνης

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι το 2028, μια απροσδόκητα δραστική κίνηση από τις αρχές που προσπαθούν να συγκρατήσουν την εκτίναξη του κόστους στέγασης και να καταστήσουν την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους.

Η Ισπανία αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως με 85 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2023 και αύξηση 18.7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι διαμαρτυρίες στη Βαρκελώνη έρχονται μετά από παρόμοιες διαδηλώσεις σε τουριστικά θέρετρα όπως η Μάλαγα, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και τα Κανάρια Νησιά.