Υψηλή για το σύνολο σχεδόν της Ελληνικής επικράτειας αναμένεται να είναι η ευφλεκτότητα των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων σταδιακά από σήμερα, μέχρι και τουλάχιστον την Κυριακή 14 Ιουλίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που εξετάστηκαν από την πυρομετεωρολογική ομάδα Flame.

  Infotainment
Μήπως εκτός από το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου να σκεφτείτε και το χρώμα;
Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, 12:00
Infotainment
Λιπαντικά αυτοκινήτων: Πρέπει να τα αλλάζουμε το καλοκαίρι;
Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024, 20:00
Infotainment
7 χρυσά κοσμήματα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κοσμηματοθήκη
Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024, 17:15
Διαβάστε Ακόμα
seleo Θέμα
ΟΣΕΘ: Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης
Δ.Γ – Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024, 15:45

Σύμφωνα με αυτά η Ελλάδα εισέρχεται από σήμερα σε μια παρατεταμένη περίοδο πολύ δυσμενών και δυνητικά επικίνδυνων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, με αιτία την ανάπτυξη ράχης υψηλών πιέσεων στη μέση τροπόσφαιρα πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα οδηγήσει σταδιακά σε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα, επικράτηση πολύ ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών, και κατά διαστήματα ενισχυμένους βόρειους ανέμους πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα. Οι παραπάνω συνθήκες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την πολύ γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς εφόσον εκδηλωθεί δασική πυρκαγιά και την ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων. Ακόμα διαφαίνεται εμμονή της πολύ υψηλής ευκολίας ανάφλεξης και κατάτις βραδινές ώρες στοιχείο που δυσχεραίνει τον κατά τα άλλα ευκολότερο έλεγχο της φωτιάς το βράδυ.

Σύμφωνα με τους πυρομετερωλόγους μεγάλη είναι η προσοχή, που πρέπει να δοθεί στην δυτική και βόρεια χώρα, όπου ο πολύ θερμός και ξηρός καιρός στην επιφάνεια, σε συνδυασμό με την καθ’ ύψος μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών και τους γενικά ασθενείς/μέτριους ανέμους, αναμένεται να οδηγήσει σε εδραίωση ικανού δυναμικού για ανάπτυξη πυροεπαγωγής σε περίπτωση εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα στην Βόρεια Ελλάδα σταδιακά θα αναπτυχθούν ακραίες για την εποχή πυρομετερεωλογικές, ενώ πυρομετεωρολογικές συνθήκες τύπου Hot-Dry-Windy θα επηρεάζουν με μεταβαλλόμενη ένταση τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο) και την ανατολική ηπειρωτική χώρα (κυρίως Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Αττική, Αν. Πελοπόννησο), αλλά και τοπικά κάποια τμήματα της Θράκης, αυξάνοντας σημαντικά το δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο.

Τέλος σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία διαφαίνεται εμμονή του πολύ θερμού και ξηρού καιρού στη χώρα μας και μετά την Κυριακή 14 Ιουλίου, κάτι που αποτελεί ένα εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο τόσο για τις δασικές πυρκαγιές όσο για την ανθρώπινη υγεία, λόγω της σωρευτικής επίδρασης των πυρομετεωρολογικών και βιομετεωρολογικών συνθηκών στην επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών και την ανθρώπινη υγεία, αντίστοιχα.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Χορηγός Επικοινωνίας