Ο Ρίσι Σούνακ απευθύνθηκε στο έθνος για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός της Βρετανίας έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Όπως είθισται, στάθηκε έξω από την οικεία στην οποία θα μετακομίσει ο νέος ηγέτης των Βρετανών, ο Κιρ Στάρμερ, αφού το κόμμα των Εργατικών σάρωσε στις βρετανικές εκλογές, συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου.

Ο Ρίσι Σούνακ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως σύντομα θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο για να υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Στη συνέχεια δήλωσε πως έδωσε τα πάντα σε αυτή τη δουλειά, αλλά ο λαός έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει.

«Στη χώρα θα ήθελα να πω πρώτα απ’ όλα ότι λυπάμαι. Έχω δώσει σε αυτή τη δουλειά τα πάντα, αλλά εσείς στείλατε ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει, και η δική σας η κρίση είναι η μόνη που μετράει», είπε χαρακτηριστικά.

Έπειτα συνέχισε ζητώντας «συγγνώμη» από τους υποψηφίους του κόμματος των Συντηρητικών αλλά και όσους «εργάστηκαν ακούραστα» κατά την προεκλογική περίοδο.

«Άκουσα τον θυμό και την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», συνέχισε ο ίδιος, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους υποψηφίους και τους αγωνιστές των Τόρις για τις προσπάθειές τους και δήλωσε ότι «πονάει» για το γεγονός ότι ορισμένοι συνάδερφοί του δεν θα κάθονται πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κατόπιν προανήγγειλε πως θα παραιτηθεί από ηγέτης των Συντηρητικών, «αλλά όχι αμέσως».

«Είναι σημαντικό, μετά από 14 χρόνια στην κυβέρνηση, το Συντηρητικό Κόμμα να ανασυγκροτηθεί, αλλά και να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του στην αντιπολίτευση με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα», τόνισε.