Τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, αναμένεται το exit poll των εκλογών στη Βρετανία, το οποίο θα ξεκαθαρίσει τη… διαφορά που θα έχουν οι Εργατικοί από τους Τόρις.

Ο Κιρ Στάρμερ, για τον οποίο προεξοφλούν όλοι ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, πήγε να ψηφίσει με τη σύζυγό του. «Το μέλλον της Βρετανίας είναι στην κάλπη» έγραψε.

Ο ηγέτης των Εργατικών έχει ως σύνθημά του την «αλλαγή».

«Εχω αλλάξει το Εργατικό Κόμμα. Αν με εμπιστευτείς ψηφίζοντας Εργατικούς, θα αλλάξω τη χώρα» έγραψε.

Εκλογές -Βρετανία: Ο Σούνακ και τα… 30 tweets για να αποφευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία των Εργατικών

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα του Κιρ Στράμερ 20 μονάδες πάνω από τους Τόρις, ο Ρίσι Σούνακ έχει αποδεχθεί από νωρίς την ήττα του.

Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί, όταν και πήγε να ψηφίσει στο Γιορκσάιρ μαζί με τη σύζυγό του, ανέβασε ανάρτηση στα σόσιαλ, ζητώντας από τον κόσμο να τους ψηφίσει «για να μην πάρουν απόλυτη πλειοψηφία οι Εργατικοί».

Μάλιστα, δεν έκανε μία ή δύο, αλλά… 30 αναρτήσεις το τελευταίο 24ωρο, εστιάζοντας στην απόλυτη πλειοψηφία που φαίνεται πως θα αποκτήσουν οι Εργατικοί.

Την ίδια ώρα, στο κόμμα των Εργατικών το κλίμα ήταν πανηγυρικό από νωρίς και ενδιαφέρονται κυρίως στο αν θα πάρουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Για να γίνει αυτό απαιτούνται 326 έδρες, αλλά οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν πιθανότητες να ξεπεράσουν ακόμη και τις 400.

Η προσέλευση, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ήταν ικανοποιητική, αν και υπήρχαν ανησυχίες για αποχή, κυρίως επειδή το αποτέλεσμα φαινόταν δεδομένο με τη διαφορά που σχηματίζεται στις δημοσκοπήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεσάνυχτα για την Ελλάδα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του exit poll, ενώ μισή ώρα αργότερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα, που παραδοσιακά έρχονται από τις βόρειες περιοχές του Σάντερλαντ και του Νιούκαστλ, που κλείνουν νωρίτερα τις κάλπες.

Ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων αναμένεται τα ξημερώματα της Παρασκευής (μετά τις 2 τοπική ώρα, 4 ξημερώματα Ελλάδος).

Το σχεδόν οριστικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να βγει πριν από τις 8-9 το πρωί στην Αγγλία (10-11 ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, αυτό που αναμένεται να ξεκαθαριστεί στη διάρκεια της βραδιάς είναι ο αριθμός των εδρών και αν θα έχουν αυτοδυναμία οι Εργατικοί, κάτι που αναμένεται να απαντηθεί πριν από τις 4 τα ξημερώματα.