Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια από δύο ρωμαϊκές βίλες – Ήταν κρυμμένες σε πάρκο με πλούσια ιστορία

Καλλιτεχνική αναπαράσταση μίας απ’ τις Ρωμαϊκές επαύλεις του Attingham. Μία νέα γεωφυσική έρευνα έχει εντοπίσει πιθανολογούμενα ευρήματα δύο έως τώρα άγνωστων Ρωμαϊκών επαύλεων στο κτήμα. Φωτογραφία: Jennie Anderson

Αρχαιολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ταυτοποίησαν ευρήματα τα οποία είχαν αναγνωριστεί ως δύο αρχαίες επαύλεις κρυμμένες κάτω από το έδαφος.

Τα πιθανολογούμενα Ρωμαϊκά ευρήματα, καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια μιας πρωτοποριακής έρευνας, στο πάρκο Attigham, στην κομητεία Σροπσάιρ, στα Δυτικά Μίντλαντς της Αγγλίας.

H έκταση καταλαμβάνει μία περιοχή 16 τ. χλμ. και είναι ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Κληρονομιάς (National Trust), μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική εταιρεία, υπεύθυνη για την ανάθεση της έρευνας.

Η έκταση σήμερα περιλαμβάνει δάση, πάρκα, αγροκτήματα και ιδιωτικά κτήματα. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η περιοχή αποτέλεσε πόλο έλξης για αποίκους, λόγω της εγγύτητάς της με τη συμβολή των δύο ποταμών και το πρόσφορο έδαφος, ιδανικό για την καλλιέργεια της γης.

Μέσα στα όρια της έκτασης, έχει ανακαλυφθεί προϊστορική ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς και Ρωμαϊκοί αστικοί και αγροτικοί οικισμοί, μεγάλες Αγγλοσαξονικές αίθουσες και εξελισσόμενα συστήματα αγροτικής καλλιέργειας στη διάρκεια των μεσαιωνικών και μετά-μεσαιωνικών περιόδων.

Καλλιτεχνική αναπαράσταση μίας απ’ τις Ρωμαϊκές επαύλεις του Attingham. Μία νέα γεωφυσική έρευνα έχει εντοπίσει πιθανολογούμενα ευρήματα δύο έως τώρα άγνωστων Ρωμαϊκών επαύλεων στο κτήμα. Φωτογραφία: Jennie Anderson

Η πιο πρόσφατη γεωφυσική μελέτη-η μεγαλύτερη που έχει αναθέσει το Ταμείο Κληρονομιάς, έχει εξερευνήσει περισσότερα από 10 τ. χλμ., αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες ανίχνευσης και χαρτογράφησης, προσφέροντας νέες πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Attingham.

Χάρη στις γεωφυσικές μελέτες, οι ερευνητές είναι σε θέση να καταλάβουν τι βρίσκεται κάτω από το έδαφος, όπου ενδέχεται να κείτονται αρχαιολογικά ευρήματα, με τη χρήση μη παρεμβατικών τεχνικών που δεν προϋποθέτουν ανασκαφή ή διατάραξη του εδάφους.

«Είναι γνωστό ότι το πάρκο Attingham είναι σπουδαίας ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, γεγονός που πλέον επιβεβαιώνει και η μεγαλύτερη γεωφυσική μελέτη που έχει αναθέσει ποτέ το Ταμείο Κληρονομιάς», εξηγεί η αρχαιολόγος του Ταμείου, Janine Young.

«Η νέα γεωφυσική έρευνα έχει πραγματικά μετασχηματίσει τη γνώση μας, διαμορφώνοντας έναν ευσύνοπτο ‘χάρτη’ όσων κείτονται κάτω απ’ τα πόδια μας και, δίνοντάς μας  μια συναρπαστική απεικόνιση του κρυμμένου παρελθόντος της έκτασης, αποκαλύπτοντας άγνωστα μέχρι πρότινος, αλλά σπουδαίας σημασίας μέρη».

Τα περιγράμματα από την έρευνα αποκάλυψαν στοιχεία για δύο ρωμαϊκές βίλες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους (PA)

Ανάμεσα στα πιο αξιόλογα ευρήματα της έρευνας, είναι τα ευρήματα από δύο επαύλεις, όπως εικάζεται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καθώς και ένα νεκροταφείο στην πλευρά του δρόμου.

Τα ευρήματα βρέθηκαν στον δρόμο που οδηγεί έξω από το Wroxeter,  μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωμαϊκής Βρετανίας-ο οικισμός είχε κάποτε περίπου το μέγεθος της Πομπηίας.

To Wroxeter ιδρύθηκε στα μέσα του πρώτου αιώνα μ.Χ., ως φρούριο λεγεώνας, με την πόλη να ιδρύεται αργότερα, κατά τα τέλη του ίδιου αιώνα. Σήμερα, ο Ρωμαϊκός οικισμός είναι εξαιρετικά διατηρημένος, ενώ έχει παραμείνει σε μεγάλη έκταση, άθικτος από τις μεταγενέστερες κατακτήσεις.

Οι επαύλεις ήταν αστικές κατοικίες για οικογένειες υψηλού κύρους-το ρωμαϊκό αντίστοιχο μιας σημερινής βίλας στα προάστια.

Σε ολόκληρη τη Βρετανία, οι επαύλεις δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο, αν και μέσα στα όρια του Σροπσάιρ έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής μόλις έξι. Ακόμη, λίγα είναι γνωστά για τις επαύλεις που έχουν αναγνωριστεί στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία έχει αποκαλύψει τα κατά προσέγγιση σχέδια από τους ορόφους των οικημάτων.

Οι δομές ωστόσο, είναι αναγνωρίσιμες χάρη στη γεωμετρική τους ακρίβεια και τα εσωτερικά χωρίσματα των δωματίων, καθώς και την εγγύτητά τους με τον δρόμο που οδηγεί έξω από το Wroxeter.

Οι Ρωμαϊκές επαύλεις, όπως αυτές που αποκαλύφθηκαν στη Βρετανία συνήθως θερμαίνονταν με υπόκαυστο, ένα αρχαίο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Επίσης, είχαν μπάνιο στο εσωτερικό τους και ήταν διακοσμημένα με ζωγραφισμένο γύψο και δάπεδα στρωμένα με μωσαϊκό.