Τις ανεπανόρθωτες πληγές που άφησε πίσω του ο τυφώνας Μπέριλ μετρούν οι κάτοικοι του νησιού Γιούνιον, στην Καραϊβική.

Ο τυφώνας Μπέριλ χτύπησε τα εξωτικά νησιά με ταχύτητες ανέμων που ξεπερνούσαν τα 260 χλμ την ώρα. To νησί Γιούνιον, που βρίσκεται στο ανεξάρτητο κρατίδιο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, ισοπεδώθηκε, με τους περισσότερους κατοίκους να μένουν άστεγοι και σε σοκ.

«Το νησί Γιούνιον είναι σε τρομερή κατάσταση μετά το πέρασμα του Μπέριλ. Δεν έχουν μείνει σχεδόν καθόλου όρθια κτίσματα. Τα σπίτια είναι ισοπεδωμένα, οι δρόμοι φραγμένοι και οι κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πέσει στους δρόμους» δήλωσε στο BBC κάτοικος του νησιού.

Μια άλλη κάτοικος που διευθύνει με την οικογένειά της ένα ξενοδοχείο, περιέγραψε τα όσα έζησε ως μια «φρικτή εμπειρία». Είπε ότι έπρεπε να σπρώξουν έπιπλα στις πόρτες και τα παράθυρα για να μην τα ανοίξουν οι συνεχείς άνεμοι και οι τεράστιες ριπές.

«Η πίεση ήταν τόσο έντονη που την ένιωθες στα αυτιά σου. Μπορούσαμε να ακούσουμε την οροφή του σπιτιού να διαλύεται και να πέφτει πάνω σε ένα άλλο σπίτι. Τα παράθυρα έσπασαν, πλημμύρισαμε…Κανείς δεν ήξερε ότι οι καταστροφές θα ήταν τόσο μεγάλες, όλοι έχουν πληγεί».

Τεράστιο το πλήγμα – Ο τυφώνας Μπέριλ κατέστρεψε το 90% των σπιτιών

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ραλφ Γκονσάλβες, δήλωσε ότι ο τυφώνας Μπέριλ έχει προκαλέσει «τεράστιες καταστροφές» στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, ενώ στο νησί Γιούνιον προκάλεσε σοβαρές ζημιές ή κατέστρεψε το 90% των σπιτιών.

Οι άστεγοι πλέον κάτοικοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν το νησί ενώ όσοι μένουν πίσω δεν έχουν ρεύμα και νερό.

Ο Μπέριλ, κατηγορίας 5, έπληξε χθες με σφοδρότητα τις νοτιοανατολικές Αντίλλες, προκαλώντας επίσης σημαντικές ζημιές και τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC), αναμένεται να αποδυναμωθεί όταν φθάσει στα ανοικτά της Τζαμάικας σήμερα.