Αλεξανδρούπολη: Καθημερινές οι περιπτώσεις κίνησης στο αντίθετο ρεύμα από ξένους οδηγούς, τους οποίους δεν διευκολύνει η απαράδεκτη κατάσταση πολλών πινακίδων του ΚΟΚ

Είναι κοινός τόπος για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (και όποτε η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη) το κυκλοφοριακό της πόλης εντείνεται, αλλά αυξάνεται και ο κίνδυνος ατυχημάτων καθώς δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί οδηγοί που δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι αμελείς, αλλά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν την πόλη, σε κεκτημένη ταχύτητα κλπ.
Ένα τέτοιο στιγμιότυπο κατέγραψε το reportal.gr στη συμβολή των οδών Παλαιολόγου και 14ης Μαΐου, όπου ένα όχημα με (μάλλον) βελγικές πινακίδες, εξερχόμενο της Παλαιολόγου κινήθηκε δεξιά προς την 14ης Μαΐου και όχι αριστερά όπως όφειλε να κάνει. Ευτυχώς, τα αντανακλαστικά του οδηγού που εκινείτο επί της 14ης Μαΐου λειτούργησαν άμεσα, ακινητοποίησε το όχημά του και έτσι αποφεύχθηκε η σύγκρουση. Φυσικά, ο αλλοδαπός οδηγός ενημερώθηκε από τους λοιπούς διερχόμενους και επέστρεψε στην πορεία που ορίζεται από τα σχετικά σήματα.

Προφανώς, το λάθος είναι “ανθρώπινο” και ειδικά αν κινείσαι σε μέρη που δεν γνωρίζεις. Γι’ αυτό όμως συνίσταται η προσοχή και η τήρηση των Κανόνων του ΚΟΚ. Μόνο που εδώ και να ήθελε ο αλλοδαπός οδηγός να τηρήσει τον ΚΟΚ, αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο καθώς η πινακίδα που απαγορεύει τη στροφή προς τα δεξιά στην 14ης Μαΐου, είναι κατεστραμμένη.
Και φυσικά, δεν είναι η μοναδική. Σε όλη την πόλη, εκατοντάδες πινακίδες έχουν «βανδαλισθεί» από οπαδούς ομάδων, κυρίως, οι οποίοι κολλούν αυτοκόλλητα ή μουτζουρώνουν τις πινακίδες με σπρέι και μαρκαδόρους, συμβάλλοντας έτσι στο κομφούζιο και αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων. Ο Δήμος που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των πινακίδων του ΚΟΚ σε καλή κατάσταση, ή για την αντικατάστασή τους, παρεμβαίνει συχνά με ειδικά καθαριστικά ή με την προμήθεια και τοποθέτηση νέων σημάνσεων. Ωστόσο, δεδομένης της εποχής και της αύξησης της κίνησης, θα πρέπει να επιδείξει καλύτερα αντανακλαστικά και να παρέμβει όπου χρειάζεται. Είναι θέμα ασφάλειας όλων μας.