Η ρομαντική ιδέα σε σενάρια κινηματογραφικών ταινιών να κλείσουμε ένα μήνυμα σε ένα μπουκάλι και να το ρίξουμε στη θάλασσα, ελπίζοντας ότι θα ταξιδέψει σε μακρινές ακτές, έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία μας. Αλλά η σοβαρή πραγματικότητα της πλαστικής ρύπανσης προσφέρει μια σύγχρονη εκδοχή αυτής της ιστορίας.
Ερευνητές, από περιέργεια για το ταξίδι των πλαστικών απορριμμάτων, προσάρτησαν συσκευές παρακολούθησης σε πλαστικά μπουκάλια και τα άφησαν να παρασυρθούν στον ποταμό Γάγγη και στον Κόλπο της Βεγγάλης. Ένα από αυτά τα μπουκάλια ταξίδεψε πάνω από 2.700 χιλιόμετρα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες αποστάσεις που μπορεί να διανύσει και τις επιπτώσεις της ρύπανσής μας.
Κλείσιμο
Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού που πετιέται στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας, ξεκινά το ταξίδι του νότια προς το Μεξικό μέσω του Ρεύματος της Καλιφόρνιας. Εκεί, θα παρασυρθεί από το Ρεύμα του Βόρειου Ισημερινού, το οποίο διασχίζει όλο τον Ειρηνικό. Αφού φτάσει κοντά στις ακτές της Ιαπωνίας, το μπουκάλι μπορεί να κινηθεί βόρεια μέσω του ισχυρού Ρεύματος Κουροσίρο. Τέλος, ταξιδεύει ανατολικά μέσω του Ρεύματος του Βόρειου Ειρηνικού.
Οι απαλά κυλιόμενες δίνες των Ανατολικών και Δυτικών σκουπιδότοπων σταδιακά απορροφούν το μπουκάλι. Αυτό το ταξίδι αναδεικνύει το εκτεταμένο δίκτυο ρευμάτων υπογραμμίζοντας τις μακρινές και περίπλοκες διαδρομές της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς μας. Ο βυθός κάτω από τον μεγάλο σκουπιδότοπο του Ειρηνικού μπορεί επίσης να αποτελεί έναν υποθαλάσσιο σωρό απορριμμάτων.
Ωκεανογράφοι ανακάλυψαν πρόσφατα ότι περίπου το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων βυθίζεται στον πυθμένα των ωκεανών.
Ο μεγάλος σκουπιδότοπος (great pacific garbage patch) ή αλλιώς «όγδοη ήπειρος», βρίσκεται ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη και είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γαλλία. Αποτελεί τη μεγαλύτερη χωματερή του ωκεανού στον κόσμο, με 1,8 δισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που σκοτώνουν χιλιάδες θαλάσσια όντα κάθε χρόνο.
Ο καπετάνιος και ωκεανογράφος Charles Moore ήταν ο πρώτος που σήμανε συναγερμό όταν, κατά την επιστροφή του από έναν αγώνα σκαφών το 1997, συνάντησε μια θάλασσα πλαστικών τόσο εκτεταμένη που χρειάστηκε επτά ημέρες για να τη διασχίσει.
Η ανακάλυψη του Moore κινητοποίησε την επιστημονική κοινότητα και έφερε στο φως τον μεγάλο σκουπιδότοπο, ένα από τα μεγαλύτερα συμπτώματα της περιβαλλοντικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Δύο δεκαετίες αργότερα, ο μεγάλος σκουπιδότοπος συνεχίζει να μεγαλώνει, καλύπτοντας περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιέχοντας 80.000 τόνους πλαστικού, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature το 2018.

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (World Ocean Day) που καθιερώθηκε το 1992 και τιμάται κάθε χρόνο σαν σήμερα  στις 8 Ιουνίου

Content snippet: CookieBar