Τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κόμιζε την ισραηλινή πρόταση τριών φάσεων για μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί δεν έμεναν άπραγοι. Τουναντίον, λειτουργούσαν παράλληλα προς την… αντίθετη κατεύθυνση.

Καθώς οι μάχες μαίνονταν στη Γάζα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ήταν καιρός να τερματιστεί ο πόλεμος επισημαίνοντας ότι «η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει άλλη μια 7η Οκτωβρίου», προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεκινήσει η επόμενη μέρα».

Ωστόσο, αμέσως μετά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι «ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των απαχθέντων μας και της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς.

Πράγματι ο Τζάτσι Χανέγκμπι, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Ο Χανέγκμπι, ανώτερος βοηθός του Νετανιάχου, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι οι μάχες θα συνεχιστούν για μήνες ακόμη για να «υποστηρίξουν το επίτευγμα» κατά της Χαμάς.

«Θα ξεκινήσουν όλα τα είδη επιχειρήσεων και όλες θα έχουν στρατιωτική λογική, αλλά δεν θα είναι μέρος κάποιας ξεκάθαρης στρατηγικής»

Ο Ισραηλινός στρατός έχει προκαλέσει τέτοια καταστροφή που είναι αδύνατον να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι, διότι δεν υπάρχει τίποτα, όπως αναφέρουν κάτοικοι που μίλησαν στους New York Times.

Δορυφορικές φωτογραφίες, της ανατολικής Ράφα, που παρουσίασαν οι New York Times, δείχνουν παρόμοιες σκηνές καταστροφής με εκείνες της Τζαμπαλίγια από τότε που ξεκίνησε η επίθεση εκεί στις αρχές Μαΐου. Η περιοχή γύρω από το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο, που κατελήφθη από τα ισραηλινά στρατεύματα, εμφανίζεται ως μια ζοφερή ερημιά στις δορυφορικές εικόνες.

Μιλώντας στους New York Times o Ισραηλινός απόστρατος στρατηγός ε.α. Σλόμο Μπρομ, υποστήριξε ότι η επίθεση στη Ράφα πιθανότατα θα συνεχιστεί για εβδομάδες καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν σήραγγες σε ελεγχόμενες κατεδαφίσεις και πολέμησαν σε τμήματα της πόλης ενάντια στους εναπομείναντες μαχητές.

Για να αποτραπεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στη συνοριακή ζώνη κοντά στην Αίγυπτο για το άμεσο μέλλον, δήλωσε ο Μπρομ, ο οποίος διηύθυνε το τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού του στρατού.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, είπε, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη προς τη μόνη άλλη εφικτή επιλογή, που δεν είναι άλλη από την αλλαγή της κυβέρνησης που θα αναλάβει την ευθύνη.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον Νετανιάχου που δεν διατύπωσε μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου για τον πόλεμο και ένα κεντρώο μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντζ, δήλωσε πρόσφατα ότι θα άφηνε την κυβέρνηση εάν δεν αναπτύξει σχέδιο για τη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου.

Όσο το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικό τελικό παιχνίδι για τη Γάζα, οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να βρίσκονται βαλτωμένες σε συνεχείς μάχες εναντίον Παλαιστινίων μαχητών εκεί, είπε ο στρατηγός Μπρομ.

«Θα ξεκινήσουν όλα τα είδη επιχειρήσεων και όλες θα έχουν στρατιωτική λογική, αλλά δεν θα είναι μέρος κάποιας ξεκάθαρης στρατηγικής», είπε ο στρατηγός Μπρομ, προσθέτοντας ότι η απομάκρυνση της Χαμάς υπό ισραηλινό στρατιωτικό καθεστώς στη Γάζα «θα μπορούσε να πάρει χρόνια».