Με ενδιαφέρον βλέπει τη Χαλκιδική για την περαιτέρω ανάπτυξή της στον ξενοδοχειακό κλάδο η HIG Capital Advisors, η οποία εξελίσσεται σε στρατηγικό επενδυτή για την Ελλάδα -ήδη βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών- έχοντας επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, πεδίο σημαντικής δράσης για το αμερικανικό fund είναι και η Θεσσαλονίκη στον κλάδο των logistics, μετά την πρόσφατη απόκτηση logistics center στη Σίνδο, αλλά και πλειοψηφικού ποσοστού στη Μακιός ΑΕ -κινήσεις που συνάδουν με τα σχέδια επέκτασης στην Κεντρική Ευρώπη- ενώ θα εξεταστεί και η περίπτωση του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου.  

Φορείς υλοποίησης των εν εξελίξει επενδύσεων της HIG Capital είναι οι δύο λειτουργικές πλατφόρμες της, τα Ella Resorts (κλάδος hospitality) και η Streem Global (κλάδος logistics), ενώ αποκλειστικός operating partner της στην Ελλάδα, που εποπτεύει την υλοποίηση και διαχείριση των επενδύσεων του ξένου fund στη χώρα, είναι η Inventio, η οποία έχει λάβει μάλιστα mandate για άλλα πέντε χρόνια, ώστε να συνεχίσει την επενδυτική προσπάθεια. Ήδη άλλωστε έχει εκπονηθεί πρόγραμμα νέων επενδύσεων. Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις έχουν μοιραστεί ισόποσα στον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο των logistics.

Όπως έγινε γνωστό σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο για τα πεπραγμένα, αλλά και τις νέες επενδυτικές κινήσεις της HIG Capital στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή τα πρότζεκτ σε κατασκευή είναι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ (300 εκατ. στην Ελληνική Χαλυβουργία), ενώ, αν όλα τα τουριστικά έργα που είναι σε εξέλιξη είχαν ολοκληρωθεί, το χαρτοφυλάκιο της HIG Capital θα ήταν 1 δισ. ευρώ μόνο για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι επενδύσεις CapEx δε για τα επόμενα χρόνια στο hospitality ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των προορισμών που ενδιαφέρουν τη HIG Capital είναι και η Χαλκιδική, ακόμα και ως greenfield επένδυση, ενώ γενικότερα αναζητούνται ξενοδοχεία που να πληρούν τα κριτήρια της (πάνω στο κύμα, πάνω από 200 δωμάτια, απόσταση έως 1,5 χλμ. από διεθνές αεροδρόμιο). Για τα logistics η αναζήτηση εστιάζεται πλέον κυρίως στη γη και λιγότερο σε έτοιμες αποθήκες.

Οι αποδόσεις και στους δύο κλάδους, hospitality και logistics, ανέρχονται σε 15-17%. Ερωτηθείς δε ο διευθύνων σύμβουλος της Inventio, Κωνσταντίνος Μπήτρος, για το ύψος των επόμενων επενδύσεων, τόνισε πως δεν υπάρχει budget. «Είμαστε open end. Έχουμε το mandate όσο μπορούμε να μεγαλώνουμε επικερδώς τις πλατφόρμες, να το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Inventio, πέραν των ενεργειών της για τη HIG Capital, αναπτύσσει αυτή την περίοδο πρωτόλεια δύο νέων πλατφορμών, η μία εκ των οποίων θα ασχολείται με τα αγροτικά.

Ella Resorts: Στο στόχαστρο Ισπανία και Ιταλία

Αυτή τη στιγμή σε λειτουργία υπό τη σκέπη της Ella Resorts βρίσκονται πέντε ξενοδοχεία, δύο στη Ρόδο (Elissa και Helea) και τρία στην Κέρκυρα (Pelekas Monastery, Capo Di Corfu και Mon Repos), με τα δύο πρώτα να είναι 100% Ella Resorts. Τα δε δύο από τα τρία στην Κέρκυρα θα κλείσουν του χρόνου για ανακαίνιση. Στον τρίτο προορισμό, την Κρήτη, το ξενοδοχείο που αποκτήθηκε θα ανοίξει του χρόνου (Rocrita), ενώ το επόμενο που θα είναι έτοιμο -μπορεί και φέτος- θα βρίσκεται στην Κέρκυρα (Álkyna).

Ειδικότερα, στα Ella Resorts έχουν ενταχθεί οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη και Αθήνα (Αλθέα) με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Ο στόχος για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα και με τη Μεσόγειο, είναι τα 10.000 δωμάτια σε ορίζοντα τριετίας. Άλλωστε, η επέκταση και σε χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, είναι στα πλάνα, εκτιμάται όμως πως η διαδικασία για την απόκτηση ξενοδοχείων και τη μετατροπή τους σε Ella Resorts θα απαιτήσει 2 με 3 χρόνια.

Στα δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο έχει γίνει πλήρης ανακαίνιση και repositioning επηρεασμένες από το ύφος του νησιού, με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ σε οκτώ μήνες. Τα δωμάτια ανήλθαν σε 835, η δε συνολική επιφάνεια είναι 110 στρέμματα, με 60.000 τ.μ. ανωδομής. Η ανακαίνιση μάλιστα έχει πιστοποιηθεί με ενεργειακή απόδοση Α+, ενώ έχουν εφαρμοστεί πρωτοποριακές τεχνικές (200 τρύπες γεωθερμίας για ψύξη και θέρμανση όλο τον χρόνο, ηλιακά πάνελ, θερμοπροσόψεις κτλ).

«Είμαστε στη φάση που υλοποιούμε τις ανακαινίσεις δύο ξενοδοχείων σε Κέρκυρα και Κρήτη, ώστε να είναι έτοιμα και λειτουργικά την επόμενη χρονιά και θα είναι τα επόμενα που θα λειτουργήσουν τα Ella Resorts» σημείωσε ο COO της Inventio, Κωνσταντίνος Σιδέρης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Inventio Edge Development, θυγατρική της Inventio, που έχει αναλάβει τον συντονισμό του μελετητικού, αδειοδοτικού και κατασκευαστικού αντικειμένου των έργων της HIG Capital.

Πέρυσι ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων ανήλθε σε 55 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και μάλιστα με ένα ξενοδοχείο λιγότερο, καθώς θα ανακαινίζεται, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ella Resorts, Γιώργος Σταματίου.

 Streem Global: Σε εξέλιξη η ενοποίηση των εταιρειών

Η Streem Global -η οποία ιδρύθηκε το 2021 με σκοπό τη στρατηγική και λειτουργική διεκπεραίωση του επενδυτικού πλάνου της HIG Capital στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει συνένωση εταιρειών logistics με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα παρέχει υπηρεσίες logistics- βρίσκεται το τελευταίο οκτάμηνο σε φάση ενοποίησης των εταιρειών που βρίσκονται υπό τη σκέπη της. Θα απαιτηθούν δε περί τους 18 μήνες για να δημιουργηθεί ένα νέο entity υπό ένα νέο όνομα που θα αναδείξει την Ελλάδα σε στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης και σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο με παγκόσμια εμβέλεια, σύμφωνα με τον COO της Streem Global, Δημήτρη Καλλιγέρη. Στο τρίτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται η συγχώνευση της Μακιός ΑΕ -η οποία έχει πρόσφατα ολοκληρώσει επένδυση logistics στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης- ενώ θα ακολουθήσει η συγχώνευση της Βεϊνόγλου. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Μπήτρος, με δεδομένο ότι πρόκειται για εταιρείες 100 ετών, γίνονται προσεγμένα και όχι απότομα βήματα. Άλλωστε, οι παλιοί μέτοχοι θα συμμετέχουν και ως μέτοχοι και στη διοίκηση.
Στις αρχές του έτους, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση, υπό την Streem Global, των εταιρειών: Unit Hellas AE, Unit Shipping AE, Contrade AE. σε συνδυασμό με τις Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL και Translink Expedition SRL. Επόμενες στάσεις αναμένεται να αποτελέσουν οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Το σχήμα έχει παρουσία σε εννέα χώρες, απασχολεί 2.500 άτομα προσωπικό, διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 500.000 τ.μ., έχει turnover 300 εκατ. ευρώ και κατέχει το 18% της ελληνικής αγοράς στον κλάδο των logistics.