Παράλληλα, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, «από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάρνηθα από το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουνίου, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές.Η πυρκαγιά προκλήθηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στην περιοχή Κατσιμίδι και κατακαίει δασική έκταση. Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι στους πρόποδες της Πάρνηθας σε δασική έκταση, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, Γιώργου Πρωτοψάλτη στις 16:45, «αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, οι οποίες πρόκειται να ενισχυθούν με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ».Δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκεςΕπίσης, επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι 50 χλμ. την ώρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χλμ. την ώρα, ενώ στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης, κάτι που δυσχαιρένει το έργο της κατάσβεσης, γι’ αυτό, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, «επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα».Προσέθεσε ότι στις 15:47 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση για των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών, εφόσον χρειαστεί.

Να σημειωθεί, επίσης, πως από το πρωί του Σαββάτου έχουν εκδηλωθεί συνολικά 40 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι στους πρόποδες της Πάρνηθας σε δασική έκταση, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η φωτιά είναι ορατή από μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη, που μίλησε στο ΕΡΤNews, έχει κατεύθυνση προς τη Βαρυμπόμπη.

Θτικά είναι τα νέα, σύμφωνα με όσα είπε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, για τη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, καθώς τόνισε πως το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η εξασθένηση των ανέμων από το απόγευμα του Σαββάτου.

Αυτό θα βοηθήσει καθοριστικά στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και, κυρίως, των εναέριων μέσων.

Η πυροσβεστική ενημερώθηκε για τη φωτιά περί τις 14:50. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενεργούν 80 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, 20 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη. Στις 15:50 ήχησε το 112 καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συντονιστική σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.Στη μάχη έχουν ριχτεί, επίσης, μηχανήματα έργου ΟΤΑ, υδροφόρες και εθελοντές. Επίσης λόγω της εκδήλωσης της φωτιάς στο Κατσιμίδι Πάρνηθας διενεργούνται εκτροπές στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Μερκουρίου, στην Ιπποκράτους και Λ. Τυρταίου, στην Τατοΐου και Χλόης και στη γέφυρα Βαρυμπόμπης.Περί τις 15:55 από την τροχαία ανακοινώθηκε ότι διενεργούνται επίσης εκτροπές στον κόμβο Μαλακάσας στο ύψος Σφενδαλη και στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας, ενώ άρθηκε η εκτροπή στη γέφυρα Βαρυμπόμπης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αττική σήμερα Σάββατο βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η φωτιά στην Πάρνηθα

Η φωτιά στην Πάρνηθα

Η φωτιά στην Πάρνηθα

Η φωτιά στην Πάρνηθα

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook