Στην καθιερωμένη ενημέρωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών η εκπρόσωπος, Μαρία Ζαχάροβα, ρωτήθηκε σχετικά με την διεξαγωγή του υπουργικού Φόρουμ Σούμαν για την ασφάλεια και την άμυνα στις Βρυξέλλες.

«Το δεύτερο υπουργικό «Φόρουμ Σούμαν για την ασφάλεια και την άμυνα» πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 28-29 Μαΐου. Ποια καθήκοντα υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο τέτοιων εκδηλώσεων;, ήταν η ερώτηση που τέθηκε και η εκπρόσωπος τύπου δεν άφησε την «ερώτηση-πάσα» να πάει χαμένη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επιβάλει ένα αφήγημα διαλόγου για την ασφάλεια στις χώρες του παγκόσμιου Νότου σε μια προσπάθεια να βρει περισσότερα όπλα για το Κίεβο και μέσα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Συμπληρώνοντας πως προσπαθεί να δώσει παγκόσμιο προφίλ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, άφησε αιχμές περί Ουκρανοποίησης των διεθνών ζητημάτων, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση άγεται από τις ΗΠΑ στην πολιτική έναντι της Ρωσίας, ενώ μίλησε και για την «φόρμουλα Ζελένσκι» με την θέση της Ρωσίας να είναι πως παρατείνεται ο πόλεμος εξαιτίας των θέσεων του Ουκρανού προέδρου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί «από ένα ειρηνικό οικονομικό σχέδιο σε μια μιλιταριστική ένωση» λέει η Ζαχάροβα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει προσπάθειες για να επιβάλει τον διάλογο για την ασφάλεια και την άμυνα στις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας», δήλωσε σε σχόλιο που ακολούθησε το Φόρουμ Σούμαν για την ασφάλεια και την άμυνα στις Βρυξέλλες.

«Όμως, προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει την παγκόσμια πλειοψηφία, αλλά η “Ουκρανοποίηση” κάθε διεθνούς ατζέντας, η αύξηση των όπλων για την Ουκρανία, η επένδυση στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλα ανεξάρτητα κέντρα ισχύος, καθώς και η παραγωγή μιας εμφάνισης υποστήριξης αντιρωσικών τελεσιγράφων με βάση την μη βιώσιμη “φόρμουλα Ζελένσκι”».

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υφίσταται ριζικές αλλαγές έχοντας μετατραπεί «από ένα ειρηνικό οικονομικό σχέδιο σε μια μιλιταριστική ένωση». «Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι έχοντας χάσει την πολιτική της ανεξαρτησία υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακηρυχθεί σε πυλώνα του ΝΑΤΟ».

ΕΕ, ΗΠΑ εκπροσωπούν την παγκόσμια ολιγαρχία, είπε η εκπρόσωπος, κατηγορώντας για «δυτικοκεντρική» φιλοσοφία και παρασιτισμό

«Η σημερινή ενοποίηση αυτών των μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι προσανατολισμένη στην προσπάθεια να εξασφαλίσει, με όλα τα μέσα, από οικονομικά και πολιτικά έως στρατιωτικά, την κυριαρχία της Δύσης και της παγκόσμιας ολιγαρχίας της υπό την ομπρέλα της βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης» συνέχισε. «Αυτή η δυτικοκεντρική τάξη καλείται να συνεχίσει να διατηρεί το σύστημα της πολιτικής και οικονομικής παρασιτισμού της Δύσης στους πόρους και την ευημερία του υπόλοιπου κόσμου», τόνισε.

Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, παρά τα αρχικά σχέδια να διοργανώνονται τα υπουργικά φόρουμ Σούμαν για την ασφάλεια και την άμυνα κάθε δύο χρόνια, το φετινό διοργανώθηκε το επόμενο έτος μετά το προηγούμενο.

«Ειδικότερα, μπορεί να χαρακτηριστεί υπουργικό φόρουμ μόνο υπό όρους, όπως και το περσινό. Πρώτον, δεν συμμετείχαν όλοι οι προσκεκλημένοι. Δεύτερον, λίγες μόνο χώρες εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο. Σχεδόν οι μισές χώρες θεώρησαν αρκετό να εκπροσωπηθούν στο επίπεδο των διπλωματικών τους αποστολών στις Βρυξέλλες», σημείωσε η Ζαχάροβα υποβιβάζοντας την σημασία του φόρουμ Σούμαν.

Μιλώντας για Δύση vs Παγκόσμιο Νότο η Ρωσία συνεχίζει την διαλεκτική της αφήνοντας αιχμές περί αποικιοκρατικής πολιτικής, οι οποίες με την βοήθεια της ρωσικής προπαγάνδας γιγαντώνονται στις χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Η Ζαχάροβα θεωρεί πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να πουλήσουν όπλα στην ΕΕ και η ΕΕ  προσπαθεί να τα στείλει στο ουκρανικό μέτωπο

Η Ρωσίδα διπλωμάτης στάθηκε στο γεγονός ότι πολλά κράτη της ΕΕ δεν απέστειλαν στο φόρουμ υπουργούς ή τουλάχιστον πρεσβευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Παρόλο που οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες κυριολεκτικά τις ίδιες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για μια σοβαρή συζήτηση των προβλημάτων ασφαλείας που απασχολούν τις χώρες του παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής», συνέχισε η Ζαχάροβα.

«Αυτό αποκαλύπτει επίσης την αποικιοκρατική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας που εξακολουθούν να θεωρούνται από την ηγεσία της ΕΕ ως ζούγκλα».

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, αυτό δεν είναι το πρώτο γεγονός που χρησιμοποιείται από την ΕΕ ως μέσο πολιτικής χειραγώγησης και όπλο προπαγάνδας κατά των γεωπολιτικών της αντιπάλων. «Η προστιθέμενη αξία αυτών των συζητήσεων είναι αμφίβολη», δήλωσε η ίδια.

«Η συμμετοχή ενός αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να επιδιώκει την επέκταση των προμηθειών αμερικανικών όπλων στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά. Και η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Άμυνας ότι η Χάγη θα επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να πραγματοποιήσει πλήγματα σε «στρατιωτικούς στόχους» στη Ρωσία είναι μια ακόμη απόδειξη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει αναπόφευκτα τόσο τις πολιτικές της θέσεις στον κόσμο όσο και την εμπιστοσύνη των χωρών της παγκόσμιας πλειοψηφίας», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Κατηγόρησε την ΕΕ πως καλεί ξένους αξιωματούχους στις εκδηλώσεις της, ως…κομπάρσους

Επέστησε επίσης την προσοχή στο ανακοινωμένο «δίκτυο αμυντικών συμφωνιών». «Όπως και η περιβόητη τάξη που βασίζεται σε κανόνες, θα οικοδομηθεί πάνω στις αρχές της υπεροχής της Δύσης και αγνοώντας τα νόμιμα συμφέροντα εκείνων που δεν είναι πρόθυμοι να γίνουν εξαρτημένοι εταίροι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», είπε.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι λόγω της εγωκεντρικής της πολιτικής και των διπλών προτύπων, η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει αναπόφευκτα τόσο τις πολιτικές της θέσεις στον κόσμο όσο και την εμπιστοσύνη των χωρών της παγκόσμιας πλειοψηφίας» είπε κλείνοντας το μάτι για την «έξωση» των ευρωπαίκών χωρών (και των ΗΠΑ) από την Αφρική, υπέρ της Ρωσίας.

«Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να το αντισταθμίσουν αυτό, φτιάχνοντας “συλλογικές φωτογραφίες” σε διάφορες μορφές, απεικονίζοντας την παρουσία ξένων στις εκδηλώσεις τους ως υποτιθέμενη υποστήριξη των προσεγγίσεών της. Είμαστε πεπεισμένοι ότι την επόμενη φορά θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε τέτοιες γεωπολιτικές παραστάσεις της ΕΕ ως κομπάρσοι», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.