Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains, Ερίκ Σιοτί, υποστηρίζει τη συγκρότηση συμμαχίας με τη γαλλική ακροδεξιά και πρότεινε ευρεία συνεργασία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του γκωλικού κόμματός του και των υποψηφίων του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά, του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

«Έχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε (…), με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί, προβάλλοντας μια πολιτική που αμφισβητείται και στο εσωτερικό του κόμματός του, το οποίο θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Ο Σιοτί δήλωσε ότι η δεξιά έχει ανάγκη τη συμφωνία αυτή για να διαφυλάξει την εκπροσώπησή της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Πρέπει να ορθώσουμε μια δύναμη απέναντι στην ανικανότητα του μακρονισμού και στον κίνδυνο των ”Ανυπότακτων” [ριζοσπαστική Αριστερά]» δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί, ο οποίος απέρριψε το αίτημα να παραιτηθεί, που του απηύθυναν πολλά στελέχη του κόμματός του.

«Εκτιμώ ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρόεδρος του κινήματός μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας και μέλος του κόμματος LR, Ζεράρ Λαρσέ.

Επικροτεί η Λεπέν, στελέχη των Les Republicains ζητούν την παραίτηση του Σιοτί

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Les Republicains αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του προέδρου, Ερίκ Σιοτί. Προς το παρόν, έχει κερδίσει την επιδοκιμασία της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, που έσπευσε να χαιρετίσει τη «θαρραλέα επιλογή» του.

«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Την ίδια ώρα, στις τάξεις του γκωλικού κόμματος, πολλές είναι οι φωνές που υψώθηκαν κατά της συμμαχίας αυτής: ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε πάντα αντίθετος στην προσέγγιση με την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μία συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό».

Καλώντας τον Ερίκ Σιοτί να παραιτηθεί, έγραψε στο Χ: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι, πλέον, πρόεδρος του κινήματός μας».

Ο πρόεδρος των γερουσιαστών του κόμματος Les Republicains, ο Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε «μία προσωπική γραμμή», η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γκωλικού κόμματος στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, Ολιβιέ Μαρλέ, «δεν δεσμεύει κανέναν».

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του επικεφαλής του κόμματος Les Republicains, πολλά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Λοράν Βοκιέ, που υποστηρίχθηκε από τον Σιοτί ως υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία το 2027, απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Ο επικεφαλής της ευρωλίστας των LR, Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελμί, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για την πρόθεση του Ερίκ Σιοτί να συνάψει συμμαχία με την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση», ώστε να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματός του.

Το «νούμερο δύο» στην ευρωλίστα, Σελίν Ιμάρ, δήλωσε από την πλευρά της ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία Σιοτί.

«Απέναντι στον κίνδυνο μιας αριστερής συμμαχίας και απέναντι στην ανικανότητα της κυβέρνησης, η οποία αφήνει ανυπεράσπιστη τη Γαλλία, είναι επείγουσα η αναδιάταξη της χώρας», δήλωσε.

Ο σεισμός που προκάλεσε η ανακοίνωση του Ερίκ Σιοτί επέφερε έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος Les Républicains (LR). Δύο γερουσιαστές, η αντιπρόεδρος Σοφί Πριμά και ο Φρανσουά Ισόν, ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το κόμμα της δεξιάς.

«Μια συμμαχία με την Εθνική Συσπείρωση [Λεπέν] στις βουλευτικές εκλογές θα γίνει σίγουρα χωρίς εμένα! Εγκαταλείπω τους Les Républicains και συνεχίζω τη μάχη με την πολιτική ομάδα του Ζεράρ Λαρσέ [πρόεδρος της Γερουσίας] και του Μπρουνό Ρεταγιέ [πρόεδρος των γερουσιαστών του LR], έγραψε ο Ισόν στην πλατφόρμα Χ.

Από την πλευρά της, η Σοφί Πριμά ανέφερε ότι αποφάσισε «με βαριά καρδιά και μετά από τόσα χρόνια στο RPR, μετά στο UMP και τώρα στο LR, να εγκαταλείψω το κόμμα».

Σύμφωνα με την κυρία Πριμά, ακόμη κι αν ο Ερίκ Σιοτί αποφάσιζε τελικά να παραιτηθεί, «το κόμμα είναι πολύ χαλασμένο», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πιστεύω ότι η δεξιά πρέπει να ιδρύσει ένα άλλο πολιτικό κόμμα, το οποίο να είναι ένα κόμμα της δεξιάς, χωρίς να προσεγγίζει ούτε το ακροδεξιό RN ούτε την κυβερνώσα πλειοψηφία», ανέφερε.

Την αποχώρησή του από το κόμμα LR έκανε γνωστή και ο περιφερειάρχης της Ιβλίν, Πιερ Μπεντιέ, εκφράζοντας τη λύπη του που ο Ερίκ Σιοτί έγινε «υπαρχηγός του Μπαρντελά».

«Τίποτα δεν με συνδέει πλέον με ένα κόμμα που αρνείται τις πιο βαθιές ρίζες του. Κατά συνέπεια, θέτω τέλος σε μια δέσμευση που ξεκίνησε πριν από 48 χρόνια», ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Χ.