Διαπιστώθηκε ότι αν ο κινητήρας έχει ελάχιστο λάδι τότε αυξάνεται η ισχύς κατά 10%.

Ξέμεινες από χρήματα και δεν έχεις να αγοράσεις το νέο φίλτρο που θα δώσει λίγα άλογα παραπάνω στο αυτοκίνητό σου; Κανένα πρόβλημα! Υπάρχει μια πολύ οικονομική λύση που θα σου δώσει επιπλέον άλογα χωρίς να ξοδέψεις ευρώ. Σε μια έρευνα που έγινε από μηχανικούς στο πανεπιστήμιο EFI στην Αμερική διαπιστώθηκε ότι όσο λιγότερο λάδι έχει ο κινητήρας, τόσο περισσότερη ισχύ αποδίδει.

Οι δοκιμές έγιναν σε δυναμόμετρο πάνω σε έναν V8 κινητήρα της Chevrolet. Οι μηχανικοί δυναμομέτρησαν τον κινητήρα βάζοντας διαφορετικές ποσότητες λαδιού ώστε να δουν πως αντιδρά. Το αποτέλεσμα ήταν με ελάχιστο λάδι στον κινητήρα η απόδοση να ανεβαίνει ακόμα και 10%.

Με κανονική ποσότητα λαδιού ο V8 είχε απόδοση 589 ίππους με σχεδόν μηδενική απώλεια πίεσης κάτι σημαντικό για την αξιοπιστία του. Στη μέτρηση με ελάχιστο λάδι η απόδοση ανέβηκε στους 649 ίππους, ωστόσο η πίεση έπεσε στα 36,1 psi, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε κίνδυνος καταστροφής του κινητήρα.

Οι μηχανικοί που πραγματοποίησαν την έρευνα ξεκαθαρίζουν ότι το ρίσκο είναι τεράστιο αν αφήσεις τον κινητήρα με τόσο μικρή ποσότητα λαδιού. Άραγε αξίζει να ρισκάρεις να διαλύσεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου για μερικά άλογα παραπάνω; Μάλλον όχι γιατί θα πας για… μαλλί και θα φύγεις κουρεμένος.