Κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν οι τουρίστες στη χώρα μας που έχουν έλθει με τον γερμανικό tour operator FTI. Ο FTI χθες κατέθεσε αίτηση για πτώχευση.

Μάλιστα, ο γερμανικός tοur operator έστειλε επιστολή στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κραδασμός τυχόν υπάρξει από την πτώχευση του FTI θα αποσβεστεί θεσμικά μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Στο μεταξύ, να επισημανθεί ότι ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις. Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το Γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ βρίσκονται σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι Υπηρεσίες του υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν -ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές- προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας.

Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών. Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

Τέλος, να τονιστεί ότι ο κύριος όγκος (70%) των πελατών του FTI κατευθυνόταν σε Κρήτη και Ρόδο, ένα 20% σε Κέρκυρα και Κω, και το υπόλοιπο, περίπου 10%, κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ