Πάνος Σόμπολος «Δεν έχουμε αύξηση στις ανθρωποκτονίες, αλλά στην ενδοοικογενειακή βία»

Ο Πάνος Σόμπολος βρέθηκε καλεσμένος του Γρηγόρη Αρναούτογλου στο “The 2Night Show” το βράδυ της Τετάρτης. Ο γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ, που έχει πλέον αποσυρθεί από τη δημοσιογραφία, αναφέρθηκε στη νέα του πορεία ως συγγραφέας, με αφηγήσεις από πολύκροτες βεντέτες, το θέμα του τελευταίου του βιβλίου.

Όταν ρωτήθηκε αν του λείπει το ρεπορτάζ, απάντησε: «Δεν μπορείς να είσαι 100 χρονών και να γυρνάς με το μικρόφωνο στο χέρι. Θέλεις την εμπειρία μου και τη γνώση μου, ευχαρίστως να σου τα μεταφέρω ως προσκεκλημένος, όχι ως εργαζόμενος που θα κόβει θέση από νεότερους συναδέλφους μου. Εγώ είμαι κάθετος».

Ο Πάνος Σόμπολος, γεμάτος υπερηφάνεια, μίλησε για τα παιδιά και τα εγγόνια του, σημειώνοντας: «Και ο γιος και η κόρη και τα εγγονάκια μου είναι καλά, με αξίωσε ο Θεός να τα δω να μεγαλώνουν και να τα χαίρομαι. Η γυναίκα μου έφυγε το 2007 και δεν κατάφερε να δει τα εγγονάκια της και να ζήσει τις χαρές που ζω εγώ σήμερα».

Σχετικά με την εγκληματικότητα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αύξηση στις ανθρωποκτονίες, αλλά παρατηρείται αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία και την παιδική παραβατικότητα. «Δεν έχουμε αύξηση στις ανθρωποκτονίες, αλλά στην ενδοοικογενειακή βία, διότι τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν και στην παιδική παραβατικότητα» τόνισε.

Στο νέο του βιβλίο, ο Σόμπολος καταγράφει εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα. Όπως ανέφερε, ενώ ο θεσμός της βεντέτας έχει εξαλειφθεί από τη Μάνη και την υπόλοιπη Ελλάδα, στην Κρήτη δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται. «Ο σασμός έχει σώσει πάρα πολύ κόσμο. Στη Μάνη έχει τελειώσει η βεντέτα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουμε πουθενά βεντέτα. Όμως, στην Κρήτη, δεν τελείωσε, εξακολουθεί να υπάρχει και το αποδίδω στην οπλοκατοχή. Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένα όπλο».

Αναφερόμενος στην από κοινού συνέντευξη που εξασφάλισε ο γιος του, Γιώργος Σόμπολος, από τον Μάνο Δασκαλάκη και τη Ρούλα Πισπιρίγκου στην πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας, είπε: «Ο γιος μου, όπως όλοι οι συνάδελφοι, προσπαθούσε να πάρει συνέντευξη από τη μάνα ή τον πατέρα. Κατάφερε να πάρει την πρώτη και την τελευταία συνέντευξη από κοινού. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία. Και αναφέρθηκαν ο καθένας στα δικά του. Με πήρε τηλέφωνο ο γιος μου και μου λέει “Μπαμπά, τα κατάφερα, πήρα συνέντευξη από τους γονείς!”. Του είπα “Πώς τους φέρθηκες, Γιώργο;”. “Με σεβασμό ρε πατέρα, πώς θα τους φερόμουν; Έχασαν τρία παιδιά”. Τότε δεν είχε προχωρήσει η ανάκριση».