Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω να μην έχουμε και Πόθεν Έσχες Θεσσαλονίκης

Την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη με την οποία προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του σχολίασε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, είπε ότι «κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης. Γιατί μετατρέπεται σε σόου κάτι που είναι υποχρέωσή του; Να θυμίσω ότι ο ίδιος είχε πει ότι θα τα δώσει πριν από τις ευρωεκλογές. Όταν του το επισημάναμε κάνει ένα ολόκληρο σόου. Αυτή η συζήτηση είναι και λίγο αποπροσανατολιστική. Αυτό που θα με ενδιέφερε περισσότερο να ακούσω από τον κ. Κασσελάκη είναι να μας πει πώς οραματίζεται την Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Έχω την εντύπωση ότι όλη αυτή η συζήτηση κρύβει και μια ένδεια προτάσεων. Να μας πει και σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί. Δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα για το πραγματικό αντικείμενο των ευρωεκλογών που είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος καταθέτει πόθεν έσχες από το 2004 και έχει ελεγχθεί και δεν έχει εντοπιστεί η παραμικρή ατασθαλία. «Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε βάναυσα και χυδαία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την έκαναν φύλλο και φτερό. Επειδή αυτή τη στιγμή το πόθεν έσχες μου μπορείτε να το δείτε. Εμένα με ξέρουν οι πολίτες, τα έχουν δει, δεν έχουν απορία. Να επανερχόμαστε σε τοξικότητα, υπονοώντας τι; Η κυρία Ακρίτα η οποία υπονόησε ότι η σύζυγός μου έκλεψε θα λογοδοτήσει στο δικαστήριο. Τα δικά μου οικονομικά είναι γνωστά σε όλους. Και εγώ και η σύζυγός μου στοχοποιηθήκαμε, μας έκαναν φύλλο και φτερό και δεν βρήκαν τίποτα να μας προσάψουν. Το πόθεν έσχες αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, συμμετοχές σε εταιρείες, δήλωση όλων των εισοδημάτων και αφορά το ζευγάρι», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στον κ. Κασσελάκη για όσα λέει για τα οικονομικά της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών έρχεται από το παρελθόν και η ΝΔ καλύπτει τις υποχρεώσεις της. «Εμείς δεν έχουμε κρύψει το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών, τα εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε.

Για τα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι του κάνει εντύπωση που κάποιοι, 6 ημέρες πριν τις εκλογές, επιμένουν να εργαλειοποιούν την τραγωδία. «Να συγκαλύψει τι η κυβέρνηση; 34 κατηγορούμενοι εκ των οποίων κάποιοι προφυλακισμένοι. Διαδικασία που έχει γίνει με ταχύτητα με όλα τα εχέγγυα της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη ζήτησε και άλλη πραγματογνωμοσύνη. Πολύ καλά έκανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τη διέταξε. Βλέπετε καμία συγκάλυψη; Αν η αντιπολίτευση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής με αφορμή αυτή τη δικογραφία, να καταθέσει την πρότασή της. Δεσμεύομαι ότι θα συζητηθεί αμέσως», απάντησε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τού είχα ζητήσει να συναντηθούμε. Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να έχει επαφή μαζί μου και αυτό έγινε προ του ζητήματος των παρακολουθήσεων. Δεν υπάρχει καμία βεντέτα. Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη τι έχει μαζί μου. Μερικές φορές μου δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ότι στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου που έβρισκαν έκφραση από το ΠΑΣΟΚ».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι για την επιστολική ψήφο «θα κάνουμε προφανώς επικοινωνίες με άλλα κόμματα».

Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο.

Ερωτηθείς για το πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές δήλωσε πως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν. «Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία θα μας αναγκάσουν να συζητήσουμε θεσμικά, με σημαντικότερο τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρόθεσή μου είναι αυτή η Βουλή να είναι προτείνουσα. Εμείς θα θέλουμε θεσμικά να συζητήσουμε με όλους. Ελπίζω να προσέλθουν θεσμικά σε αυτή τη συζήτηση. Δεν θα μιλήσω ακόμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα το συζητήσουμε από το 2025 και μετά», ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Μπορούμε καλύτερα αλλά αυτό το έλεγα πάντα. Ακούω τα παράπονα των πολιτών. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις προσπαθώ να παρεμβαίνω. Δεν είμαι οπαδός των συχνών μεγάλων ανασχηματισμών. Έχω κάνει αλλαγές όποτε κρίνω ότι αυτό θα εξυπηρετήσει τη λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Ο απολογισμός είναι διαρκής. Σίγουρα αρχίζω και σχηματίζω μία πολύ καλύτερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Κάποια στιγμή προφανώς θα γίνουν αλλαγές και στην κυβέρνηση».

«Το αν εγώ είμαι αλαζόνας ή όχι θα το κρίνουν οι πολίτες» απάντησε στην κριτική που του κάνει η αντιπολίτευση για αλαζονεία και προσέθεσε: «Προσπαθώ να μην επιδεικνύω αλαζονεία. Θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου: “Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικεύσεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις”. Έχω αίσθηση ότι η εξουσία δεν είναι μόνιμη. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί τον δικό μου κώδικα συμπεριφοράς το οποίο απαιτώ από τους υπουργούς μου. Απαιτώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά. Η επίδειξη αλαζονείας είναι πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση που κάνω για τους υπουργούς».

Για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια, σημειώνοντας ότι έχουν την ιδιαιτερότητα ότι παράγουν ενέργεια σε στιγμές που μπορεί να μην τη χρειαζόμαστε. «Ακόμα δεν έχουμε λύσει το ζήτημα της αποθήκευσης της ενέργειας», διευκρίνισε ενώ είπε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας.

«Η Ευρώπη πρέπει να βρει γεωπολιτικό βηματισμό. Περισσότερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα. Σημαίνει κοινό ταμείο όπως αυτό που πρότεινα. Ανέφερα ενδεικτικά τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ευρώπη. Έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Το 2024 δεν είναι 2019. Το να μπορεί η Ευρώπη να σταθεί γεωπολιτικά στα πόδια της έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε «να γιατί οι ευρωεκλογές έχουν σημασία» καλώντας τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για την άνοδο της Ακροδεξιάς είπε ότι είναι κάτι που είδαμε και στις εθνικές εκλογές. «Είναι επιλογές που κατά κανόνα είναι αντιευρωπαϊκές. Δεν τις κρίνω, επισημαίνω τη διάσταση την οποία έχουν. Δεν έχουμε τελειώσει με τον λαϊκισμό στη χώρα. Έχει και δεξιά και αριστερή έκφανση. Ένας λόγος που πρέπει η ΝΔ να είναι ισχυρή είναι ότι δεν θέλω να δώσω στον λαϊκισμό πάτημα να ξανασηκώσει κεφάλι. Τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Καλό είναι αυτές τις εποχές να τις αφήσουμε οριστικά πίσω», ανέφερε ο πρωθυπουργός.