Αλλαγή στη Συνθήκη, ώστε η πλειονότητα των αποφάσεων, εκτός από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της διεύρυνσης, να λαμβάνονται με τη διπλή πλειοψηφία κρατών-μελών και πολιτών.

Επιβολή κυρώσεων σε όλους τους παίκτες, ανεξάρτητα αν είναι κρατική οντότητα ή μεγάλη πολυεθνική, από την ώρα που παραβιάζονται βασικές αρχές του πυρήνα της ΕΕ, από την εφαρμογή του Κράτους Δικαίου ως το Δίκαιο του Ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Με αλλαγή στη Συνθήκη και αυστηρότερη εφαρμογή των συμφωνηθέντων ούτε η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν θα μπορεί κάθε τρεις και λίγο να εκβιάζει, ούτε οι πολυεθνικές να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών κατατμίζοντας την ενιαία αγορά, πρόβλημα που ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ζητάω ψήφο με βάση την επίδοσή μου στις αποσκευές μου» λέει η εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Η γνωστή δημοσιογράφος έχει αναδειχθεί στην προηγούμενη θητεία της ως η ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική επιρροή από τους 21 Έλληνες για τις παρεμβάσεις της στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στους 20 πιο επιδραστικούς πολιτικούς για το περιβάλλον στην ΕΕ με βάση την αξιολόγηση του EUmatrix.

Ως εκ τούτου, σημειώνει, «δεν χρειάζεται να πυροβολήσουμε τα πόδια μας στέλνοντας στις Βρυξέλλες ανθρώπους που δεν θα έχουν καμία δυνατότητα επιρροής επειδή κατ’ αρχήν δεν συμμετέχουν σε πολιτική ομάδα με επιρροή. Δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών μας και κυρίως των ευάλωτων να αποδυναμώσουμε την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρώπη και να την αντικαταστήσουμε με εξαγωγή γραφικότητας».

Η Μαρία Σπυράκη εξηγεί γιατί οι ευρωεκλογές έχουν σημασία και τι διακυβεύεται σε αυτές: «Είναι εκλογική αναμέτρηση στην επικράτεια. Τα πολιτικά συμπεράσματα θα είναι εκείνα που θα διαμορφώσουν το κλίμα στην πολιτική σκηνή. Ισχυρή ΝΔ συνεπάγεται συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις και διόρθωση λαθών και παραλείψεων που προηγήθηκαν».

Σημειώνει μάλιστα, δηκτικά: «Η αντιπολίτευση έχει ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο κ. Κασσελάκης έχει ορκίσει και κυβέρνηση… Ας αναλογιστούμε σε ποιο πολιτικό κλίμα θα πορευτούμε, τι θα σημάνει αυτό για τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την πρόοδο όλων μας, αν το αποτέλεσμα δίνει περιθώρια για ερμηνείες».

Προβλέπει, δε, πως η ΝΔ «θα παραμείνει κυρίαρχη πολιτική δύναμη με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ότι πολιτική είναι η μάχη με τα προβλήματα και όχι με τις ιδεοληψίες».

Όσο για την κεντροαριστερή πολυκατοικία, «θα χρειαστούν χρόνο και υπερβάσεις σοβαρών πολιτικών διαφορών, όπως είναι οι επιλογές της περιόδου 2012-2019, για να καταλήξουν, αν καταλήξουν, σε ανακατατάξεις», επισημαίνει η Μαρία Σπυράκη.

Γιατί ξανά
υποψήφια; Τι είναι αυτό που σας προκαλεί
το ενδιαφέρον στην Ευρωβουλή;

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μού δίνει την ευκαιρία να κριθώ από τους πολίτες για τη δουλειά που έκανα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Ασχολήθηκα με την ενεργειακή κρίση, το περιβάλλον, τη συνοχή και τα εργαλεία χρηματοδότησης, και την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στις αποσκευές μου έχω πέντε Κανονισμούς ως εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 12 νομοθετήματα ως συνεισηγήτρια. Αξιολογήθηκα από το EUmatrix δεύτερη σε επιρροή Ελληνίδα ευρωβουλευτής, με πρώτο τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδημούλη, και, δυστυχώς, μόνο πέντε από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές ήταν στη λίστα των επιδραστικών πολιτικών.

​Αναδειχθήκατε ως η ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική επιρροή από τους 21 Έλληνες, σύμφωνα και με το δείκτη BCW που σας αξιολογεί και τους 705, για τις παρεμβάσεις σας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρακτικά, αυτό τι αντίκρισμα έχει για τους ψηφοφόρους σας;

Ζητάω ψήφο με βάση την επίδοσή μου στις αποσκευές μου. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι φόρουμ ιδεών, όπου ο καθένας ξεδιπλώνει τις ανησυχίες του και καταθέτει τις απόψεις του. Είναι νομοθετικό σώμα με αρμοδιότητα συνομοθέτη, την οποία και μοιράζεται εξίσου με το Συμβούλιο των υπουργών. Για να αναλάβει κάποιος από εμάς ρόλο εισηγητή χρειάζεται προσόντα, εξειδίκευση, διαπραγματευτική ικανότητα και γνώση των συσχετισμών.

Η ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου περιλαμβάνει θέματα όπως η πράσινη μετάβαση, η κοινή άμυνα, η αγροτική πολιτική, το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τις χώρες της διεύρυνσης. Μισθοί, συντάξεις, φορολογική πολιτική, ακόμη και επιμέρους πολιτική υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και η διεύρυνση εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για τα δικαιώματα των γυναικών και των ευάλωτων, που ήδη έχουν κατοχυρωθεί πολλαπλά από την ΕΕ, αποτελούν εθνικές αρμοδιότητες.

​Ποια θα
είναι τα προτάγματα της επόμενης
πενταετίας, εφόσον επανεκλεγείτε;

Η ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα, με τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές πηγές και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας, που έχει αναθεωρητικό γείτονα στα ευρωπαϊκά σύνορα.Η Κοινή Αγροτική Πολιτική με περισσότερη ευελιξία στις αποζημιώσεις, λιγότερη γραφειοκρατία και ισχυρότερη χρηματοδότηση για τα έργα πρόληψης της κλιματικής κρίσης, με στόχο τον πολλαπλασιασμό της πρωτογενούς παραγωγής.Το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά το 2026, ως αναπτυξιακό εργαλείο για τις υποδομές και τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μας, τη διατήρηση της παραγωγής στην ΕΕ και τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

​Οι
ευρωεκλογές έχουν παραδοσιακά χαλαρό
χαρακτήρα, συνήθως και διαμαρτυρίας.
Τι περιμένετε από τις κάλπες τις 9ης
Ιουνίου;

Την επιβεβαίωση ότι θα συνεχίσουμε να πλέουμε σε ήρεμα νερά με σταθερότητα και προβλεψιμότητα, με τη ΝΔ ισχυρή στην Ευρώπη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη πιο ισχυρό διαπραγματευτή για το εθνικό συμφέρον.

Δεν χρειάζεται να πυροβολήσουμε τα πόδια μας, στέλνοντας στις Βρυξέλλες ανθρώπους που δεν θα έχουν καμία δυνατότητα επιρροής επειδή κατ’ αρχήν δεν συμμετέχουν σε πολιτική ομάδα με επιρροή.

Δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών μας και κυρίως των ευάλωτων να αποδυναμώσουμε την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρώπη και να την αντικαταστήσουμε με εξαγωγή γραφικότητας.

Γιατί
η Νέα Δημοκρατία έχει αναγάγει τις
ευρωεκλογές σε κάλπη όπου διακυβεύεται
η πορεία της χώρας; Από τις 10 Ιουνίου
πάλι ίδια κυβέρνηση θα έχουμε και ίδιες
κοινοβουλευτικές ομάδες.

Οι ευρωεκλογές είναι εκλογική αναμέτρηση στην επικράτεια. Τα πολιτικά συμπεράσματα θα είναι εκείνα που θα διαμορφώσουν το κλίμα στην πολιτική σκηνή.

Ισχυρή ΝΔ συνεπάγεται συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις και διόρθωση λαθών και παραλείψεων που προηγήθηκαν.

Η αντιπολίτευση έχει ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο κ. Κασελάκης έχει ορκίσει και κυβέρνηση…

Ας αναλογιστούμε σε ποιο πολιτικό κλίμα θα πορευτούμε, τι θα σημάνει αυτό για τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την πρόοδο όλων μας, αν το αποτέλεσμα δίνει περιθώρια για ερμηνείες.

​Θα ήθελα
μια πρόβλεψη για την επομένη των
ευρωεκλογών ως προς το εγχώριο πολιτικό
σκηνικό. Τι αποτελέσματα προβλέπετε;
Τι διεργασίες στην κεντροαριστερή αλλά
και στην κεντροδεξιά πολυκατοικία;

Η ΝΔ θα παραμείνει κυρίαρχη πολιτική δύναμη με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ότι πολιτική είναι η μάχη με τα προβλήματα και όχι με τις ιδεοληψίες.

Στην κεντροαριστερή πολυκατοικία θα χρειαστούν χρόνο και υπερβάσεις σοβαρών πολιτικών διαφορών, όπως είναι οι επιλογές της περιόδου 2012-2019, για να καταλήξουν, αν καταλήξουν, σε ανακατατάξεις.

H άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη τρομάζει ξανά. Γιατί στρέφονται οι πολίτες προς τα εκεί; Μήπως αυτό συνιστά και μια αποτυχία ν ως τώρα πολιτικών της ΕΕ; Τι μπορεί να αλλάξει εφόσον το ΕΛΚ αναδειχθεί εκ νέου πιο ισχυρή δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο;

Η ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει προφανή ατζέντα τη διάλυση της ΕΕ από τα θεμέλιά της και τη διατήρησή της ως κέλυφος ενιαίας αγοράς. Η ακροδεξιά στην Ευρώπη και όσοι από την Ελλάδα τη… γλυκοκοιτάζουν δεν τοποθετείται υπέρ της ανακατανομής των πόρων στους λιγότερο οικονομικά αναπτυγμένους, δεν υποστηρίζει την αλληλεγγύη στην πράξη, δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολλών και των ευάλωτων. Αντίθετα, σπέρνει το διχασμό, υποθάλπει το μίσος και τις διακρίσεις και δυναμιτίζει την Ευρώπη που χτίσαμε πάνω στα ερείπια των δύο παγκόσμιων πολέμων.

Το ΕΛΚ, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, θα παραμείνει πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μεγάλη συμμαχία του Κέντρου με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση

στο πλαίσιο της Κοινής Αμυντικής Ομπρέλας, στο Ταμείο Ανάκαμψης ως αναπτυξιακό εργαλείο μετά το 2026 με πρόνοιες και ενσωματωμένη τη βιομηχανική στρατηγική, καθώς και τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τις καθαρές τεχνολογίες, στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με άμεσο στόχο την αύξηση της ποιοτικής παραγωγής του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη και τον ενδελεχή έλεγχο των εισαγόμενων τροφίμων που βάζουμε στο πιάτο μας.

​Δεν είναι
λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή
Ένωση έχει γίνει ένας πολύ δυσκίνητος,
γραφειοκρατικός και αμιγώς τεχνοκρατικός
οργανισμός. Τι μπορεί και πρέπει να
αλλάξει;

Οι καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν με δύο βήματα:

​Ποιο χαρτοφυλάκιο θα σας ενδιέφερε, εφόσον επανεκλεγείτε;

Έχω ήδη γράψει χιλιόμετρα στην ενέργεια και το περιβάλλον με την εμπλοκή μου ως εισηγήτρια ή συνεισηγήτρια σε σειρά νομοθετημάτων στην ΕΕ, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως τη Στρατηγική για το Μεθάνιο και από τον Κανονισμό για τα Βιώσιμα Προϊόντα ως τον Κανονισμό CLP, έναν από τους δύο πυλώνες της χημικής βιομηχανίας στην ΕΕ. Στις αποσκευές μου έχω και την κατάταξή μου ως μια από τους 20 πιο επιδραστικούς πολιτικούς για το περιβάλλον στην ΕΕ με βάση την αξιολόγηση του EUmatrix.

Σε αυτή τη θητεία, εκτός από το να συνεχίσω στους τομείς που γνωρίζω, θα ήθελα να ασχοληθώ με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αλλαγές που χρειάζονται. Η ΕΕ οφείλει να παρέχει διατροφική ασφάλεια στους πολίτες της και αναλογικό εισόδημα στους αγρότες της. Οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων, που συχνά δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, υπονομεύουν την υγεία μας και το εισόδημα των αγροτών μας.

Η δημοσιογραφία ήταν ασφαλώς ένα πολύτιμο διαβατήριο για την ενασχόλησή σας με τα κοινά. Ανήκει οριστικά στο παρελθόν;

Πέρασα στην άλλη όχθη της δημοσιογραφίας, στην πολιτική. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ελέγχουν τους πολιτικούς και οι πολιτικοί να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι σε κάθε είδους έλεγχο. Δεν μου αρέσουν τα πήγαινε-έλα. Υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας και την αξιοπιστία της πολιτικής. Όπως λέει και η παροιμία μας, «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς». Ο συνδυασμός των δύο έχει προφανή σύγκρουση συμφερόντων…