Το καλό και ήρεμο περπάτημα με λουρί μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση για ένα κουτάβι. Και αυτό γιατί μία από τις φυσικές του παρορμήσεις είναι το δάγκωμα διαφόρων πραγμάτων. Τα κουτάβια τρελαίνονται να αρπάζουν με τα μικρά κοφτερά δοντάκια τους οτιδήποτε θα δουν μπροστά τους, ειδικά πράγματα που κινούνται. Μεταξύ αυτών και τα λουριά τους, αυτούς τους τόσο δελεαστικούς κινούμενους στόχους.

Τα λουριά επίσης τα εμποδίζουν από το να κάνουν πράγματα, να τρέξουν ελεύθερα, να παίξουν. Έτσι προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν δαγκώνοντας και τραβώντας τα.

  Infotainment
6 τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας
Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024, 18:45
Infotainment
Η Ελληνικός Χρυσός παρουσιάζει τη νέα ανανεωμένη πλατφόρμα του βραβευμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης
Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024, 7:15
Infotainment
Στρώματα ύπνου: 6 τρόποι να βελτιώσετε την αίσθησή τους
Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024, 20:00
Διαβάστε Ακόμα
seleo Θέμα
Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση ΙΧ με μοτοσικλέτα στον περιφερειακό – Ένας τραυματίας
K.O. – Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024, 14:18

Το να βγάζετε καθημερινά το κουταβάκι σας βόλτα θα ωφελήσει την υγεία και γενικά την ευημερία του. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η βόλτα είναι ένα μαρτύριο, τόσο για εσάς όσο και για εκείνο; Και αυτό γιατί όλη την ώρα το μυαλό του είναι στο να δαγκώσει και να τραβήξει το λουρί του.

Γιατί οι σκύλοι δαγκώνουν το λουρί τους

Ένα λουρί είναι κάτι άσχημο για ένα νεαρό σκυλί επειδή το περιορίζει. Τα κουτάβια είναι γεμάτα ενέργεια και ενθουσιασμό. Το να έχουν ένα λουρί είναι κάτι απογοητευτικό και δυσάρεστο για αυτά, κάτι που είναι λογικό. Ο λόγος που το δαγκώνουν μπορεί να είναι και κάποιος άλλος. Το λουρί μπορεί να φανεί στο μυαλό τους σαν μια διασκεδαστική πρόκληση ή σαν ένα παιχνίδι.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κουτάβια που συνηθίζουν αμέσως το λουρί τους και δεν τα ενοχλεί. Όμως κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο και σωστή εκπαίδευση για να σταματήσουν να το πειράζουν.

Χορηγός Επικοινωνίας

Ο στόχος σας πάντα πρέπει να είναι να κάνετε το κουτάβι σας να νιώσει άνετο με το λουρί. Ώστε σχεδόν να μην το νιώθει και να μην του προκαλεί κανένα ενδιαφέρον. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι όμως απαραίτητο. Και όσο πιο νωρίς το πετύχετε τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα.

4 τρόποι για να σταματήσετε το κουτάβι σας να δαγκώνει το λουρί του

Όπως είπαμε και πιο πάνω ο στόχος είναι να υπάρξει μια αρμονία και μια αποδοχή του λουριού. Ακολουθούν 4 συμβουλές για το πώς να επιτύχετε αυτόν τον στόχο.

1. Κάντε εκπαίδευση στο σπίτι, βασισμένη στην ανταμοιβή

Τα προβλήματα με το δάγκωμα του λουριού συμβαίνουν συνήθως ενώ προσπαθείτε να το βάλετε στο κουτάβι σας πριν καν ξεκινήσετε τη βόλτα σας έξω. Τα χαρούμενα και ενθουσιασμένα κουτάβια μπορούν να προκαλέσουν ένα χάος και να κάνουν ακόμη και τις πιο απλές δραστηριότητες τρομακτικές.

Σε αυτή την περίπτωση, κάποια εκπαίδευση στο σπίτι μπορεί πραγματικά να ωφελήσει και εσάς και το κουτάβι σας. Επικεντρωθείτε στην απευαισθητοποίηση του κουταβιού σας στο λουρί, ανταμείβοντάς το με καλές και υγιεινές λιχουδιές όταν δεν αντιδρά σε αυτό. Όπως θα δείτε και πιο κάτω, η ανακατεύθυνση της ενέργειας του δαγκώματος του λουριού σε ένα νέο παιχνίδι μπορεί να κάνει θαύματα.

Κρατήστε το λουρί κοντά στο οπτικό πεδίο του κουταβιού σας και ανταμείψτε το κάθε φορά που δίνει προσοχή στο νέο παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, ανταμείψτε το κάθε φορά που δεν εστιάζει ή δεν αντιδράει στο λουρί. Η συνεπής εκπαίδευση ανταμοιβής στο σπίτι σας μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να επικεντρωθεί σε πράγματα που θέλετε, αντί να επικεντρωθεί στο να επιτεθεί στο λουρί.

2. Σταματήστε αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά

Θέλετε να αποθαρρύνετε το σκυλί σας από το να τραβάει και να δαγκώνει το λουρί του; Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά. Όταν ο σκύλος σας δαγκώνει ένα λουρί, αποσπάστε την προσοχή του. Αυτό μπορεί να γίνει με μια λιχουδιά ή με ένα παιχνίδι. Είναι επίσης σημαντικό να μην το κάνετε αυτό αμέσως, καθώς ο σκύλος σας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το δάγκωμα του λουριού τού δίνει κάτι καλό, τη λιχουδιά ή το παιχνίδι. Αυτό που είναι προτιμότερο να κάνετε είναι να του ζητήσετε να κάτσει ή να του δώσετε κάποια άλλη εντολή και στη συνέχεια, να του δώσετε τη λιχουδιά ή το παιχνίδι.

Αυτό, να ξέρετε, μπορεί να λύσει το πρόβλημα του δαγκώματος στο λουρί, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει και σε περισσότερο τράβηγμα.

3. Έχετε μαζί στη βόλτα σας το αγαπημένο παιχνίδι του κουταβιού σας

Για κάποια κουτάβια, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που θέλουν να δαγκώνουν το λουρί τους. Είναι επειδή τους αρέσει να μεταφέρουν κάτι μαζί τους στο στόμα τους. Για αυτό έχετε ένα παιχνίδι στις βόλτες, το οποίο το κουτάβι σας θα μπορεί να έχει στο στόμα του στην πορεία. Μπορείτε να έχετε και άλλα παιχνίδια μαζί σας, όπως παιχνίδια ανάκτησης. Και φροντίστε να ανταμείβετε το κουτάβι σας κάθε φορά που τα χρησιμοποιεί και ασχολείται μαζί τους.

Είναι πολύ σημαντικό να είστε συνεπείς και να μην το αφήνετε να χρησιμοποιεί το λουρί του για παιχνίδι ”μερικές φορές”, επειδή θα μπερδευτεί και δεν θα ξέρει τι πραγματικά πρέπει να κάνει. Και έτσι θα επιστρέψει στην παλιά του κακή συνήθεια του δαγκώματος.

Επίσης μην τιμωρήσετε το κουτάβι σας όταν παίζει με λάθος τρόπο. Αντ’ αυτού, ανακατευθύνετε η συμπεριφορά του και ανταμείψτε το όταν παίζει με τον σωστό τρόπο. Η εκπαίδευση ανταμοιβής είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσετε κίνητρα στον σκύλο σας.

4. Μην τραβάτε το λουρί προς τα πίσω

Εάν ο σκύλος σας δαγκώνει και τραβάει το λουρί, προσέξτε να μην απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο. Μην τραβάτε το λουρί πίσω. Όταν ο σκύλος βλέπει αυτό το είδος απάντησης, συχνά το εκλαμβάνει ως κάτι θετικό, ως μια ανταμοιβή, επειδή σας έβαλε να παίξετε το παιχνίδι του.

Όταν βρίσκεστε σε ελεγχόμενο περιβάλλον, δοκιμάστε να ρίξετε το λουρί στο έδαφος και να μη δώσετε καμία προσοχή όταν το τραβάει. Αυτό γίνεται καλύτερα στην άνεση του σπιτιού σας, ώστε το ζώο σας να μην είναι σε θέση να ξεφύγει όταν αφήνετε το λουρί.

Εάν είστε σε δημόσιο χώρο, μπορείτε να δοκιμάσετε να ρίξετε το λουρί και να το πατήσετε, χωρίς να κάνετε τίποτα μέχρι το κουτάβι σας να ηρεμήσει. Μόλις ηρεμήσει, φροντίστε να ανταμείψετε αυτή τη συμπεριφορά με μια καλή λιχουδιά. Θυμηθείτε ότι όταν κάνετε όλα αυτά πρέπει βρίσκεστε σε ένα ασφαλές περιβάλλον μακριά από επικίνδυνα πράγματα όπως αυτοκίνητα που περνούν αλλά και ξένους σκύλους.

Για μερικά λοιπόν σκυλιά, το τράβηγμα και το δάγκωμα του λουριού έχει νόημα. Και αυτό γιατί είτε θέλουν να ξεφύγουν μακριά είτε να μασήσουν κάτι είτε απλά επειδή το διασκεδάζουν. Έτσι εναπόκειται σε εσάς να καθοδηγήσετε το ζώο σας προς τη σωστή κατεύθυνση ακολουθώντας τους πιο πάνω τρόπους. Τέλος μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε την καλή του συμπεριφορά.

Πηγή: topetmou.gr