Κωπηλασία: Τρία χρυσά κι ένα ασημένιο η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό της Πολωνίας

Η ελληνική κωπηλασία συνεχίζει να προσφέρει τεράστιες διακρίσεις στην χώρα μας. Αυτή την φορά τα ελληνικά κουπιά θριάμβευσαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων της Πολωνίας, όπου πανηγύρισαν 3 χρυσά μετάλλια κι ένα ασημένιο.

Στη πόλη Κρούζιτσα της Πολωνίας τα ελληνικά πληρώματα έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο την καλύτερη εμφάνιση στην ιστορία του θεσμού κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια κι ένα ασημένιο θυμίζοντας την σπουδαία παρουσία τους το 2022 στο Παγκόσμιο του Βαρέζε όταν είχαν πάρει τρία χρυσά κι ένα χάλκινο.

Σε ένα φοβερό τελικό στο διπλό σκιφ των Εφήβων οι Νίκος Χωλόπουλος-Κωνσταντίνος Γιαννούλης αν και βρέθηκαν στην 3η θέση μέχρι τα μισά της κούρσας πέρασαν 2οι στα 1500 και με ένα εκπληκτικό φίνις τερμάτισαν στην πρώτη θέση με 6:39.52 κάτω από συνεχή βροχή αφήνοντας στην 2η θέση τη Βουλγαρία (6:43.17) και στην 3η τη Σλοβακία (6:43.23).

Πέρυσι ο Χωλόπουλος είχε ξανανέβει στο βάθρο αλλά στη 2η θέση μαζί με τον Δημήτρη Παπάζογλου.

Σπουδαίος ήταν και ο Παναγιώτης Μακρυγιάννης που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο τελικό του σκιφ τερματίζοντας πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του σε χρόνο 7:13.55. Τεράστια η πρόοδός του, όταν πέρυσι στο ίδιο αγώνισμα και στην ίδια διοργάνωση είχε κατακτήσει την 7η θέση!!

Το τρίτο χρονικά χρυσό ήρθε από τη Γαβριέλα Λιόλιου και τη Βαρβάρα Λυκομήτρου που κέρδισαν την 1η θέση στον τελικό του διπλού τερματίζοντας σε 7:27.03, αφήνοντας δεύτερη τη Ρουμανία (7:29.25) και 3η την Τσεχία (7:31.49). Η Λιόλιου ήταν ασημένια πέρυσι στο αντίστοιχο αγώνισμα μαζί με τη Σοφία Δαλίδου.

Πολύ μεγάλη προσπάθεια και ανταμοιβή με το ασημένιο μετάλλιο στο τελικό της δικώπου εφήβων για τους Κωνσταντίνο Καραγιάννη και Δημήτρη Κούτρα που άντεξαν στην πίεση των Σέρβων (6:59.63) και τερμάτισαν 2οι με 6:59.04 πίσω από τη νικήτρια βάρκα της Ρουμανίας (6:48.33). Το πάλεψαν αλλά τελικά έμειναν για μόλις μια θέση εκτός βάθρου.

Οι Νεφέλη Ντάρα και Δήμητρα Παπαϊωάννου πήραν την 4η θέση στο τελικό της δίκωπου στο Ευρωπαϊκό Κ19 στη Πολωνία με χρόνο 7:43.16 πίσω από την Ουγγαρία που τερμάτισε σε 7:40.07.

Τέλος την 6η θέση στον τελικό της τετρακώπου αγοριών πήρε η βάρκα που αποτελούσαν οι Ανδρέας Ραπτόπουλος-Βασίλης Κουτσελίνης-Αλέξανδρος Χατζηαυγουστίδης-Άγγελος Ντούσκος τερματίζοντας σε χρόνο 6:39.00. Το χρυσό κατέκτησε η Ιταλία με 6:11.98

Στον τελικό πίνακα των μεταλλίων η Ελλάδα με τα τρία χρυσά και το ένα ασημένιο αναδείχθηκε 3η δύναμη στημκ Ευρώπη σε σύνολο 26 συμμετοχών, πίσω από τη Ρουμανία (7-3-0) και την Ιταλία (4-5-1).

Η αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας στις 14:55 μέσω Βαρσοβίας.