Καύσωνας: Νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου – Πού ξεπέρασε τους 39 βαθμούς ο υδράργυρος

Θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου καταγράφηκαν σήμερα (06/04), σημειώνοντας νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου, την ώρα που το νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή.

Το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με το meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε καταγραφεί στις 08/06/2019 στα Τρίκαλα και ήταν ίσο με 39.2 °C. Η τιμή αυτή ξεπεράστηκε στην Ελευσίνα και στη Θήβα (Νέα Οδός) όπου η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα (04/06) έφτασε τους 39.3 °C.

Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες το μεσημέρι της Τρίτης 04/06/2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 181 από τους 502 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~36%) καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 35 °C ενώ σε 61 μετεωρολογικούς σταθμούς (ποσοστό ~12%) η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C.

Η πιο ζεστή ημέρα είναι η σημερινή με την θερμοκρασία να φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου τοπικά, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά της χώρας.

Μάλιστα, όταν άλλαξαν κατεύθυνση οι άνεμοι ο υδράργυρος «εκτοξεύτηκε» στην Καλαμάτα από τους 31 στους 37 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του για τον καιρό.

«Αλλού αύρα (27.9 ℃) κι αλλού λάβρα (38.2 ℃). Αξίζει να παρατηρήσετε στη δεύτερη κάρτα, πόσο γρήγορα ανέβηκε η θερμοκρασία στη Καλαμάτα ( 37℃), όταν ο άνεμος γύρισε σε ΒΔ!», γράφει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Αλλού αύρα (27.9 ℃ )
κι αλλού λάβρα (38.2 ℃)
Αξίζει να παρατηρήσετε στη δεύτερη κάρτα, πόσο γρήγορα ανέβηκε η θερμοκρασία στη Καλαμάτα ( 37℃), όταν ο άνεμος γύρισε σε ΒΔ ! pic.twitter.com/D69ZApYy0L
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 4, 2024

Σε άλλη ανάρτησή του, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρεται στη θερμική καταπόνηση και παραθέτει τις προγνώσεις της ΕΜΥ.

«Οι Δείκτες Δυσφορίας εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη, του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (τοπικά και χρονικά), καθώς και φυσιομετρικούς παράγοντες όπως ο μεταβολισμός και η ενδυμασία του ανθρώπου σε σχέση και με τις δραστηριότητές του.

Από το 2013 σε εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας γίνεται αναφορά για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων το καλοκαίρι. Το Υπ. Εργασίας ζητά από τις κατά τόπους υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ την περίοδο να επικεντρωθούν σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Το Υπ. Εργασίας προκειμένου να προβεί σε μέτρα για την προστασία της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και την αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας, έχει συνάψει συνεργασία με την ΕΜΥ για την εκπόνηση μετρήσεων πλησίον μετεωρολογικών σταθμών αεροδρομίων. Η ΕΜΥ εκδίδει σε καθημερινή βάση προγνωστικούς χάρτες για την ενημέρωση των πολιτών και των φορέων», γράφει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Η ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΥ
✅Οι Δείκτες Δυσφορίας εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη, του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως… pic.twitter.com/82z55MX8vj
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 4, 2024

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, είχε προειδοποιήσει ότι σήμερα είναι η πιο ζεστή ημέρα, με θερμοκρασίες 38 βαθμούς Κελσίου, τοπικά.

«Από την ανάλυση των πραγματικών δεδομένων της ανώτερης ατμόσφαιρας (χάρτης 850hPa) υπάρχει ταύτιση με τα προγνωστικά της αντίστοιχης ώρας και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο υδράργυρος στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά να φτάσει τους 38°C», τονίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

📈 Η ΠΙΟ ΖΕΣΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ 38°C
Από την ανάλυση των πραγματικών δεδομένων της ανώτερης ατμόσφαιρας (χάρτης 850hPa) υπάρχει ταύτιση με τα προγνωστικά της αντίστοιχης ώρας και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο υδράργυρος στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά να φτάσει τους 38°C.… pic.twitter.com/BnYb5AFvM9
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 4, 2024

Καιρός: Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» το διήμερο «κύμα» καύσωνα

Ένα διήμερο με καύσωνα και αφρικανική σκόνη αρχίζει από σήμερα με το κύμα ζέστης να κορυφώνεται από την Κυριακή. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 39 βαθμούς ενώ ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» στην Αττική 37αρια.

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από τους 33 έως τους 36 βαθμούς Κελσίου ενώ σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς, κυρίως προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, την περιοχή δηλαδή της Βοιωτίας. Αρκετά υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες σε ανατολική Πελοπόννησο και ανατολικό- ΝΑ Αιγαίο.

Αύριο, Τετάρτη θα είναι επίσης υψηλές οι θερμοκρασίες μεταξύ 36-38 βαθμών στην Νότια και ΝΑ Ελλάδα. Από την Πέμπτη θα ενισχυθεί το μελτέμι και θα υποχωρήσει ο υδράργυρος.

Την Κυριακή των Ευρωεκλογών, την περισσότερη ζέστη την περιμένουμε στην Δυτική Ελλάδα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 34-36 βαθμούς, ενώ στην Ανατολική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32-33 βαθμούς.  Στην Αττική το θερμόμετρο θα είναι κοντά στους 33-34 βαθμούς.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 05-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε στα ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα παραμείνει όμως σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα νότια και θα φτάσει κατά τόπους, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06-06-2024

Στα δυτικά και τα κεντρικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι-απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.