Οι λόγοι φαντάζουν προφανείς, αλλά γίνονται επιβεβλημένοι με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς.

Θραύση κρυστάλλων… Μπορεί να ξεκινήσει από κάτι πολύ μικρό στο μέγεθος, αλλά καθόλου αθώο και να κορυφωθεί με οφθαλμοφανή καταστροφικά αποτελέσματα, από κάποια κακόβουλη ενέργεια ή επειδή βρέθηκες στο λάθος σημείο, τη λάθος χρονική στιγμή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για το 2023, ασφαλιστικών εταιρειών, σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 60%, ο μεγαλύτερος, αν και λιγότερο ορατός, εχθρός για τα τζάμια του αυτοκινήτου, είναι κάποιο μικρό πετραδάκι ή χαλίκι, που εκτοξεύεται με δύναμη από τους τροχούς κάποιου προπορευόμενου οχήματος.

Σ’ ένα ποσοστό 19% οι ζημιές προκαλούνται από άλλα αντικείμενα (π.χ. μια γλάστρα από ένα μπαλκόνι) και ένα 17% από κακόβουλες ενέργειες, ενώ ελάχιστα είναι τα ποσοστά που οι ζημιές στα τζάμια προέρχονται από κάποιο λάθος του ιδιοκτήτη.

Περίπου 7 στις 10 φθορές αφορούν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, με το ποσοστό για τα περιφερειακά τζάμια, να ανεβαίνει στις περιπτώσεις κακόβουλων ενεργειών, όπως οι απόπειρες διάρρηξης.

 Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει και η απάντηση στο αρχικό ερώτημα. Γιατί επιβάλλεται να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστήριο η κάλυψη για τη θραύση κρυστάλλων;

Κατά μέσο όρο, το κόστος για μια τέτοια επισκευή, κυμαίνεται μεταξύ 280 και 300 ευρώ. Η πρόσθετη επιβάρυνση στο τελικό αντίτιμο του ασφαλιστηρίου, για τις περισσότερες εταιρείες, δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ. Τίθεται, λοιπόν, θέμα συζήτησης για το αν πρέπει κάποιος να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη κάλυψη στο συμβόλαιό του;