Θέμα των επόμενων 48 ωρών είναι ο ανασχηματισμός σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται εντός της ημέρας να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει σε επίπεδο πολιτικών να τις συνοδεύσει και με αλλαγές προσώπων που θα υπηρετήσουν το σχέδιό του για την επόμενη τριετία. Ορόσημο αποτελεί το υπουργικό συμβούλιο που έχει οριστεί για την Παρασκευή, χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, δίνοντας την ευκαιρία να καθίσουν στο τραπέζι για πρώτη φορά τυχόν νέα πρόσωπα. Αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, σε συνδυασμό με το κατέβασμα των μολυβιών στα περισσότερα υπουργεία εν αναμονή των αλλαγών που έχουν προεξοφληθεί, οριοθετεί τις αλλαγές για το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη.

«Οι πολιτικές προηγούνται των προσώπων» σημειώνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Μητσοτάκη και συμπληρώνουν πως «αυτή τη στιγμή προέχει η ιεράρχηση των επόμενων κινήσεων και των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα πάρει ο πρωθυπουργός». «Αξιολογεί, σχεδιάζει και στη συνέχεια θα αποφασίσει», αναφέρει άλλη πηγή με γνώση του παρασκηνίου. Η απώλεια ενός εκατομμυρίου ψήφων δεν οφείλεται σε μόνο μία παράμετρο ή μόνο μία αντιδημοφιλή ή λανθασμένη απόφαση, είναι η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου.

Υπάρχουν διαφορετικά θέματα που επηρέασαν περισσότερο ή λιγότερο την απόφαση των ψηφοφόρων να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή να μετακινηθούν σε μικρότερα κόμματα, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, άρα δεν υπάρχουν μονοδιάστατες απαντήσεις ή εύκολες λύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντίδραση δεν μπορεί να αργήσει αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εισέλθει σε κύκλο εσωστρέφειας.

Τα δύο βασικά ερωτήματα της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση

Η επόμενη ημέρα όσον αφορά τη διάταξη δυνάμεων εντός κυβερνητικού σχήματος έχει δύο βασικά ερωτήματα: Πρώτον, αν θα πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές με μεταφορά αρμοδιοτήτων ή συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων. Δεύτερο και πιο σημαντικό είναι αν θα πρέπει οι αλλαγές να ξεκινήσουν από τον πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος, το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει αυτή τη στιγμή, παρότι μέχρι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν ικανοποιημένος από τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στον προθάλαμο του γραφείου του. Η νέα μέρα, όμως, πιθανόν να απαιτήσει περαιτέρω ενίσχυση ή φρέσκες ιδέες. Προς το παρόν, σύμφωνα με διαφορετικές γραμμές πληροφόρησης, ο πρωθυπουργός δεν έχει μοιραστεί τις σκέψεις του για συγκεκριμένα πρόσωπα που θα βγουν ή θα εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα και όσοι ελάχιστοι μπορεί να γνωρίζουν κρατούν το στόμα τους κλειστό.