Η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα και είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί τις λεπτομέρειες εφαρμογής, δήλωσε σήμερα ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης στο Reuters, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα την τηρήσει.

Η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, διευκρίνισε.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα πραγματικό τεστ ως προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της. Έχει την υποχρέωση να αναγκάσει τις δυνάμεις κατοχής να τερματίσουν άμεσα τον πόλεμο κατ’ εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ωστόσο, το εν λόγω ψήφισμα δεν είναι το πρώτο που ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα και ψηφίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο τον Μάρτιο ψήφισε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης όλων των αιχμαλώτων στον θύλακα.

Εκείνο το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 14-0 ψήφους και μόνο οι ΗΠΑ απείχαν, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Προηγουμένως, οι ΗΠΑ μπλόκαραν τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τη μακρόχρονη πολιτική διπλωματικής υποστήριξης του Ισραήλ.

Οι άμαχοι στη Γάζα ελπίζουν ότι ο πόλεμος επιτέλους θα τερματιστεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί νέα περιοδεία στην περιοχή για να προωθήσει το σχέδιο εκεχειρίας, δήλωσε από το Τελ Αβίβ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του επανέλαβε «την δέσμευσή του» για την κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό μήνυμα» την ανακοίνωση της Χαμάς υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός θα συνεχισθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες. «Είναι σημαντικό να έχουμε τα σχέδια αυτά», είπε.