160.000 οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Έβρου, 295 τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στον νομό

Ένας χρηστικός οδηγός για την εκλογική διαδικασία

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Η μεγάλη στιγμή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε: 373 εκατομμύρια πολίτες από 27 χώρες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν 720 Ευρωβουλευτές, από 200 κόμματα, που θα συνθέσουν την επόμενη Ευρωβουλή. Σε ορισμένες χώρες η διαδικασία ξεκίνησε ήδη από χθες, 6 Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα ψηφίζει την Κυριακή 9 Ιουνίου.
Πρώτοι στον «χορό» μπήκαν την Πέμπτη 6 Ιουνίου οι Ολλανδοί. Η Ολλανδία εκλέγει 31 Ευρωβουλευτές.
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου προσέρχονται στις κάλπες οι Ιρλανδοί, που εκλέγουν 14 Ευρωβουλευτές, καθώς επίσης και οι Τσέχοι που εκλέγουν 21 Ευρωβουλευτές.
Σήμερα Σάββατο 8 Ιουνίου άνοιξαν οι κάλπες στη Λετονία που εκλέγει 9 βουλευτές, στη Μάλτα που εκλέγει 6 και η Σλοβακία που εκλέγει 15.
Διήμερη διαδικασία στην Ιταλία, αυτό το Σαββατοκύριακο. Ως η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, εκλέγει 76  Ευρωβουλευτές.
Η μεγάλη ημέρα για τις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και Γαλλία και Γερμανία είναι η 9η Ιουνίου. Η χώρα μας εκλέγει 21 Ευρωβουλευτές.

Όλα έτοιμα στον Έβρο

«Καθόλα έτοιμες» δηλώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, που από χθες Πέμπτη (06/06), ξεκίνησαν να παραδίδουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους τους εκλογικούς σάκους για τους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Σαμοθράκης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού της Π.Ε. Έβρου, Εύη Κώττη, επανέλαβε ότι η εκλογική διαδικασία στον Έβρο θα διεξαχθεί σε 295 εκλογικά τμήματα, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 160.000 και άλλοι 5.000 είναι οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους.

Επιπλέον, 2.270 Εβρίτες δήλωσαν τη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κα Κώττη σημείωσε ότι η παράδοση των σάκων έχει ολοκληρωθεί ήδη για τα 112 εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης, και από την Πέμπτη ξεκίνησε η παράδοση του εκλογικού υλικού και για τα εκλογικά τμήματα των άλλων τεσσάρων δήμων του νομού.
Αναφερόμενη στην διαδικασία της μετάδοσης των αποτελεσμάτων, διευκρίνισε ότι αυτή θα γίνεται αρχικά με τα tablets που θα χορηγηθούν στους δικαστικούς αντιπροσώπους. «Εμείς, ως Περιφερειακή Ενότητα, θα καταχωρίζουμε στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών τις ψήφους υπέρ συνδυασμών, και εάν υπάρξει πρόβλημα με κάποιο τάμπλετ και τη σύνδεσή του με το υπουργείο, θα καταχωρίζουμε και τους σταυρούς υποψηφίων», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τα ποσοστά των κομμάτων στον Έβρο το 2019

Στις ευρωεκλογές του 2019, στον Έβρο, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με 35,53%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,21%, τρίτο το Κίνημα Αλλαγής με 7,36%, τέταρτη η Ελληνική Λύση με 6,39%, πέμπτη η Χρυσή Αυγή με 5,67% και έκτο το ΚΚΕ με 2,91%. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, πρώτο κόμμα η ΝΔ με 32,26% και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 22%.
Σε ό,τι αφορά την αποχή, σε επίπεδο νομού, άγγιξε το 48%, με 85.962 πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες από τους συνολικά 165.263 εγγεγραμμένους.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό αποχής, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, μια και δεν θα υπάρχουν ταυτόχρονα οι κάλπες των τοπικών ή εθνικών εκλογών, που παραδοσιακά προσελκύουν περισσότερους ψηφοφόρους.

Αντίστροφη μέτρηση  

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει παραδοσιακά από τις 07:00 το πρωί της 9ης Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 19:00 το απόγευμα. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες. Μπορούν να μπουν μέχρι 4 σταυροί.
Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία έτσι και στις Ευρωεκλογές 2024 είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ως εκ τούτο όλοι οι άνω των 17 είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, όμως δεν είναι μικρή η μερίδα των πολιτών που αποφασίζουν να απέχουν, όπως αποδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογές. Ωστόσο, το Σύνταγμα προβλέπει ποινές για όσους ψηφοφόρους δεν ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους.

Οι ποινές για όσους δεν ψηφίσουν στις εκλογές

Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012 ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.
Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της ψήφου
-Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
-Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
-Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).
-Επίσης, όσοι εκλογείς για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
-Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
-Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
-Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Ενδείξεις τεράστιας αποχής

Ενδείξεις τεράστιας αποχής είναι τα ποσοστά που καταγράφει η  δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Alpha. Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης (το δεύτερο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου) η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει σαφές προβάδισμα ωστόσο αυτό που καταδεικνύουν τα στοιχεία είναι ότι αναμένεται η αποχή να αγγίξει ακόμα και το 60%.
Η τάση αντί να είναι αυξητική είναι μειούμενη όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές σε ό,τι αφορά στην αποχή κρίνει ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco με 6 στους 10 να μην πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει. Αυτό που συμπεραίνει είναι ότι δεν λειτούργησε το διακύβευμα που επιχείρησε να βάλει η ΝΔ στην ατζέντα. «Δεν πέρασε το αφήγημα» είπε χαρακτηριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα

Στις 18.15 (19.15 ώρα Ελλάδος) αναμένονται τα πρώτα εθνικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Politico.
Στις 20.15 (ή λίγο αργότερα,21.15 ώρα Ελλάδος), οι αξιωματούχοι αναμένεται να αποκαλύψουν την πρώτη εκτιμώμενη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στις 23.15 (0.15 ώρα Ελλάδος) είναι η ώρα που το θεσμικό όργανο ανακοινώνει τα πρώτα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ιταλία.
Η Φον ντερ Λάιεν, καθώς και οι άλλοι επικεφαλής υποψήφιοι, σχεδιάζουν να απευθυνθούν στους Ευρωπαίους, από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
Στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας το Κοινοβούλιο δημοσιεύει τα τελευταία επικαιροποιημένα εκλογικά αποτελέσματα.

Το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Άνδρες, πενηντάρηδες, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, γιατροί και δημοσιογράφοι, είναι τα επικρατέστερα προφίλ των υποψηφίων που συνθέτουν τα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων, σύμφωνα με το νέο κείμενο πολιτικής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης και στο σύνολο των υποψηφίων, τo 58% είναι άνδρες, το 42% γυναίκες.
Η μέση ηλικία είναι τα 53 έτη για τους άνδρες υποψηφίους και τα 50 έτη για τις γυναίκες.
Τα επικρατέστερα επαγγέλματα είναι αυτά του δικηγόρου και του πανεπιστημιακού
Το 36% έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο (χωρίς μεταπτυχιακό), το 22% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 19% διδακτορικό.
Τα επικρατέστερα επαγγέλματα μεταξύ των υποψηφίων είναι αυτά του δικηγόρου και του πανεπιστημιακού (8,4%), ενώ ακολουθούν εκείνα του γιατρού (7,8%), του δημοσιογράφου (7,5%) και του καλλιτέχνη (6,5%).
Τέλος, το 18% των υποψήφιων έχει επανεκλεγεί σε προηγούμενες εκλογές (δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το 13% έχει διορισθεί σε κάποια πολιτική θέση.

Ανά κόμμα:

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών υποψηφίων έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά (50%), ενώ το μικρότερο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, και Νίκη (38%).
Τη μεγαλύτερη μέση ηλικία έχουν οι υποψήφιοι της Νέας Αριστεράς (55,1 έτη) και της ΝΔ (54,4 έτη), ενώ τη μικρότερη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (48 έτη).
Το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με διδακτορικό έχει η Νέα Αριστερά (38%), το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με πτυχίο και μεταπτυχιακό έχει το ΠΑΣΟΚ (38%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων μόνο με πτυχίο έχει το ΚΚΕ (62%).
Τα επαγγέλματα που εκπροσωπούνται περισσότερο ανά κόμμα, και με τη σειρά που παρατίθενται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΕΦΙΜ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, είναι:
Στη ΝΔ, δημοσιογράφος, δικηγόρος, γιατρός.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος, γιατρός, δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός, αθλητής/τρια, καλλιτέχνης.
Στο ΠΑΣΟΚ, πανεπιστημιακός, δικηγόρος, γιατρός, εκπαιδευτικός, ερευνητής/τρια.
Στο ΚΚΕ, δικηγόρος, δημοσιογράφος, γιατρός.
Στην Ελληνική Λύση, έμπορος, ιδιωτικός υπάλληλος, αγρότης/κτηνοτρόφος, γιατρός.
Στη Νέα Αριστερά, πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος, ελεύθερος επαγγελματίας.
Στη Νίκη, γιατρός, δικηγόρος, αξιωματικός ενόπλων δυνάμεων, πανεπιστημιακός, εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης.
Στην Πλεύση Ελευθερίας, καλλιτέχνης, αθλητής/τρια, νομικός, στέλεχος ΜΚΟ.

Πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα

Γερμανία: 96
Γαλλία: 81
Ιταλία: 76
Ισπανία: 61
Πολωνία: 53
Ρουμανία: 33
Ολλανδία: 31
Βέλγιο: 22
Ελλάδα: 21
Τσεχία: 21
Σουηδία: 21
Πορτογαλία: 21
Ουγγαρία: 21
Αυστρία: 20
Βουλγαρία: 17
Δανία: 15
Φινλανδία: 15
Σλοβακία: 15
Ιρλανδία: 14
Κροατία: 12
Λιθουανία: 11
Σλοβενία: 9
Λετονία: 9
Εσθονία: 7
Κύπρος: 6
Λουξεμβούργο: 6
Μάλτα: 6

Ανοιχτά τα γραφεία ταυτοτήτων το Σαββατοκύριακο

Ανοιχτά με διευρυμένο ωράριο θα είναι το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Ιουνίου, τα Γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών όλης της χώρας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών εν όψει ευρωεκλογών. Όπως ανακοινώθηκε, τα γραφεία ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και ανήμερα εκλογών, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Τα γραφεία διαβατηρίων θα είναι ανοιχτά το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι η εξυπηρέτηση αφορά την επίδοση-καταχώριση νέων δελτίων ταυτότητας η διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους, ενώ, παράλληλα, θα διεκπεραιώνονται και τα προγραμματισμένα ή έκτακτα ραντεβού.