Με βάση τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αυτή την εβδομάδα οι θερμοκρασίες χτυπούν 36 και 37 βαθμούς, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα κυμαίνεται πέριξ των 30 βαθμών. Αυτό μεταφράζεται σε… καιρό για μπάνιο. Ο «κίνδυνος της παραλίας», όπως προσδιορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη «νάρκη» στους εκλογικούς σχεδιασμούς των κομμάτων, αλλά και τον βασικό παράγοντα συσκότισης των εκλογικών εκτιμήσεων που κάνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες.
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και των ίδιων των δημοσκόπων που συναντούν ευρύτερα απροθυμία των πολιτών να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια για τις ευρωεκλογές, η φετινή ευρωκάλπη μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ αποχής των ευρωεκλογών του 2009, όταν η συμμετοχή καταγράφηκε στο 52%. Και τότε όπως και σήμερα οι ευρωεκλογές γίνονταν σε «νεκρό» πολιτικά χρόνο, ενώ δεν συνδυάζονταν με αυτοδιοικητική κάλπη, όπως το 2014 και το 2019, με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις η συμμετοχή να αυξηθεί σημαντικά, στα επίπεδα των εθνικών εκλογών. Βεβαίως, ήδη στις περασμένες εθνικές εκλογές η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 53,74%, ένα μάλλον χαμηλό ποσοστό. Στις δε αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικά στον δεύτερο γύρο τους υπήρξαν περιπτώσεις όπου η αποχή εκτοξεύτηκε, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων και συμμετοχή 26,73%. Πρακτικά, ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους πήγε στην κάλπη.
Οπως αναφέρουν έμπειροι δημοσκόποι σε συνομιλίες τους με το «ΘΕΜΑ», βάσει των ερευνών δεν μπορεί να προβλεφθεί το εύρος της αποχής. Ολοι εκτιμούν, πάντως, ότι στο τέλος η συμμετοχή δύσκολα θα είναι πάνω από το 50%, με άλλα λόγια θα δούμε αποχή-ρεκόρ. Εμπειροι πολιτικοί παρατηρητές και στελέχη κομμάτων σταχυολογούν στο «ΘΕΜΑ» τις αιτίες της αποχής. Μια πρώτη προφανής εξήγηση είναι η χαλαρότητα της κάλπης, συνδυαστικά με τον καλό καιρό. Αρκετοί πολίτες που δεν συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, αλλά και κάποιοι που συμμετέχουν προτιμούν την παραλία από μια κάλπη που δεν βγάζει ούτε κυβέρνηση ούτε δήμαρχο.
Κλείσιμο
Παράλληλα, οι πολίτες έχουν… εκλογική κόπωση προερχόμενοι από μια χρονιά με τέσσερις κάλπες: δύο εθνικές εκλογές και δύο γύροι αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο που πέρασε. Ακόμα, μεγάλο μέρος των εκλογέων δεν πιστεύει ότι υπάρχει ένα «σκληρό» διακύβευμα στην κάλπη. Δεν θεωρούν, δηλαδή, ότι διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα, όταν η εντολή διακυβέρνησης στη Ν.Δ. είναι νωπή και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος αδιαμφισβήτητη. Η κατάσταση που διαμορφώνεται, πάντως, φέρνει προετοιμασίες κυρίως… στους τηλεοπτικούς σταθμούς για την κάλυψη της εκλογικής βραδιάς, με ζωντανές συνδέσεις με τις παραλίες, προκειμένου να γίνει το crash test με την εικόνα των εκλογικών κέντρων.
Τι δείχνει η επιστολική ψήφος
Στην εικόνα της υψηλής αποχής συντείνει η ανάλυση των στοιχείων από την επιστολική ψήφο, με ελάχιστες μέρες να απομένουν για την αποστολή των φακέλων από τους 202.556 εγγεγραμμένους. Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία, πάντως, δείχνει το μειωμένο ενδιαφέρον για τη χρήση ενός εργαλείου που απευθυνόταν, εν πολλοίς, και σε ετεροδημότες, νεαρούς εργαζόμενους ή ακόμα και σε όσους προγραμμάτισαν να είναι στη συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚΑ, το Σαββατοκύριακο των εκλογών…
Από τους περισσότερους από 202.000 εγγεγραμμένους, λίγο πάνω από 153.000 προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας. Και ενώ η Αττική είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια που ενσωματώνει το 50%+ των εκλογέων, η συμμετοχή είναι μάλλον μικρή κατ’ αναλογία, με κάτι περισσότερο από 46.000 εγγεγραμμένους. Μάλιστα, όταν δει κανείς την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων ως προς τους νέους 17-30 ετών που είτε δουλεύουν σεζόν είτε ψηφίζουν και για πρώτη φορά, το ενδιαφέρον είναι ακόμα πιο χαμηλό. Στην Αττική, επιστολικά έχουν εγγραφεί να ψηφίσουν περίπου 7.500 ψηφοφόροι, ενώ στη Θεσσαλονίκη το νούμερο είναι ακόμα μικρότερο, γύρω στους 2.500 ψηφοφόρους. Με άλλα λόγια, οι νέοι που ψηφίζουν επιστολικά δεν είναι ούτε 10.000 και απομένει να φανεί αν αυτό θα είναι μια τάση που θα εμφανιστεί και στα εκλογικά κέντρα με κάλπη.
Κίνδυνος χαλαρότητας

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, δύσκολα θα ψηφίσει πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος – Τι δείχνει η επιστολική ψήφος – Από τους περισσότερους από 202.000 εγγεγραμμένους, λίγο πάνω από 153.000 προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Content snippet: CookieBar