Με την ημέρα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου να πλησιάζει αρκετοί είναι οι πολίτες που επιλέγουν να απέχουν από τη διαδικασία, ενώ υπάρχουν και ποινές για όσους δεν το πράξουν, καθώς η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Συγκεκριμένα η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 07:00 το απόγευμα. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν προβλέπονται ποινές σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δεν συμμετάσχει στην διαδικασία, αφού ενδέχεται να υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η ψήφος ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 και άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό
Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Χορηγός Επικοινωνίας

Παράλληλα θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Πηγή:pierianews.gr