Με τα μαθήματα ειδικότητας συνεχίστηκαν σήμερα, Δευτέρα (03/06), οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024 για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Σε Ανατομία – Φυσιλογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Δείτε τα θέματα που “έπεσαν”.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, εξετάστηκαν σε Ανατομία – Φυσιλογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Σημειώνεται ότι από σήμερα έως και τις 17 Ιουνίου 2024, θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Αναλυτικά τα θέματα που “έπεσαν” στα εξεταζόμενα μαθήματα και οι πρώτες εκτιμήσεις από τα Φροντιστήρια Παπαδέα.

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα που έπεσαν στην Ανατομία – Φυσιλογία ΙΙ για τους μαθητές του ΕΠΑΛ

Τα σημερινά θέματα στην Ανατομία – Φυσιλογία ΙΙ του ΕΠΑΛ

Θέμα Α

Το Θέμα Α περιλαμβάνει ερωτήσεις σωστού-λάθους (Α1), αντιστοίχισης (Α2) και συμπλήρωσης προτάσεων (Α3).

Οι ερωτήσεις σωστού-λάθους είναι βασικές για να αξιολογηθεί η κατανόηση θεμελιωδών γνώσεων από τους μαθητές. Αυτές οι ερωτήσεις είναι σχετικά απλές, αλλά απαιτούν ακρίβεια και καλή γνώση της θεωρίας.
Η αντιστοίχιση (Α2) είναι επίσης μια σχετικά απλή μορφή αξιολόγησης, αλλά απαιτεί από τους μαθητές να γνωρίζουν συγκεκριμένες ανατομικές θέσεις και λειτουργίες. Είναι μια καλή άσκηση για να ελέγξει κανείς την ικανότητα των μαθητών να συσχετίζουν διαφορετικές πληροφορίες.
Οι ερωτήσεις συμπλήρωσης προτάσεων (Α3) απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και καλή μνήμη. Αυτές οι ερωτήσεις είναι μεσαίας δυσκολίας και βοηθούν στην αξιολόγηση της ακριβούς γνώσης των μαθητών.

Θέμα Β

Το Θέμα Β αποτελείται από θεωρητικές ερωτήσεις με αναφορά σε συγκεκριμένα όργανα και δομές του ανθρώπινου σώματος.

Οι ερωτήσεις αυτές απαιτούν καλή γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας, καθώς και την ικανότητα να θυμούνται και να περιγράφουν δομές και λειτουργίες. Είναι μέτριας δυσκολίας και αξιολογούν την ικανότητα των μαθητών να ανακαλούν και να εξηγούν πληροφορίες με σαφήνεια.

Θέμα Γ

Το Θέμα Γ περιλαμβάνει σύνθετες ερωτήσεις που απαιτούν καλή κατανόηση των διαδικασιών και των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Οι ερωτήσεις αυτές είναι πιο απαιτητικές και απαιτούν από τους μαθητές να συνδυάσουν γνώσεις από διαφορετικά κεφάλαια της ύλης. Ελέγχουν την ικανότητα των μαθητών να κατανοούν και να εξηγούν πιο πολύπλοκες διαδικασίες και σχέσεις μεταξύ διαφόρων συστημάτων του σώματος.

Θέμα Δ

Το Θέμα Δ περιλαμβάνει πιο αναλυτικές και απαιτητικές ερωτήσεις, σχετικές με την διαδικασία της πέψης, την ανοσία, αλλά και τη διαδικασία του ωοθηκικού κύκλου.

Οι ερωτήσεις αυτές είναι οι πιο δύσκολες, καθώς απαιτούν όχι μόνο την ανάκληση γνώσεων αλλά και την κατανόηση και εφαρμογή αυτών των γνώσεων σε συγκεκριμένα σενάρια. Αξιολογούν την ικανότητα των μαθητών να σκέφτονται κριτικά και να αναλύουν σύνθετες καταστάσεις.
Ειδικά στο Δ2 δίνεται ωοθηκικός κύκλος 30 ημερών (όχι 28 της θεωρίας) ελέγχοντας την ικανότητα των μαθητών να προσέχουν τα δεδομένα και να προσαρμόζουν κατάλληλα την απάντησή τους, καθώς και στην παραγωγή συμπερασμάτων μέσω απλών αριθμητικών πράξεων.

Συμπεράσματα

Τα θέματα φαίνεται να είναι ισορροπημένα και καλύπτουν ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να έχουν αποκτήσει οι μαθητές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. Η δυσκολία των θεμάτων κλιμακώνεται από τα πιο απλά προς τα πιο σύνθετα, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των γνώσεων και των ικανοτήτων των μαθητών στην ανατομία και φυσιολογία. Οι ερωτήσεις είναι σαφείς και καλά δομημένες, επιτρέποντας στους μαθητές να δείξουν το εύρος και το βάθος των γνώσεών τους.

Από τη Δευτέρα 3 έως και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου θα εξεταστούν μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό (5 & 11/6), λόγω ευρωεκλογών

Ως ώρα έναρξης εξέτασης έχει ορισθεί η 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες.

Όσον αφορά στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), οι εξετάσεις θα αρχίσουν αύριο, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι,

Οι πανελλήνιες εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων έχει ως εξής:

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024: Αγγλικά
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024: Γερμανικά
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024: Ελεύθερο Σχέδιο
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024: Γραμμικό Σχέδιο
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία
Τρίτη 25 Ιουνίου 2024: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία
Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024: Γαλλικά
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024: Ισπανικά
Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024: Ιταλικά

Η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες, της «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και της «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά).

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, μέχρι τις 11:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 και μέχρι τις 11:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30.