Εμπρηστική βόμβα αποτελεί η ρίψη μπάζων στα ακαθάριστα οικόπεδα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, με τους αμελείς ιδιοκτήτες να είναι αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα μάχη με τον χρόνο δίνουν πολλοί ιδιοκτήτες οικοπέδων προκειμένου να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους πριν εκπνεύσει η παράταση στις 31 Ιουνίου, που έδωσε το υπουργείο, κι αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα. Έκδηλη είναι η ανησυχία όσων έχουν χωράφια ακαθάριστα. Κι ενώ αρκετοί συμμορφώθηκαν με τους όρους της νέας εγκυκλίου, σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς με τον τεράστιο όγκο υλικού που σωρεύεται δεν προλαβαίνουν να καθαρίζουν και να μεταφέρουν τα υλικά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

“Εμείς τρέχουμε, δεν προλαβαίνουμε, οι ποσότητες είναι τεράστιες αρκεί να σας πω πως καθημερινά μετακινούνται δύο νταλίκες των 45 τόνων η κάθε μία τριμμένου υλικού καθαρού βλαστικού υπολείμματος. Που πάει αυτό το υλικό; Σε έναν μοναδικό χώρο που έχουμε ακτίνας 6,5 στρεμμάτων με αποτέλεσμα εκεί να έχουν σωρευτεί τεράστιοι όγκοι τους οποίους επεξεργάζεται μηχάνημα θρυμματισμού” τόνισε στο ΕΡΤNews η Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Δήμητρα Τσεβά. Πολλοί δήμοι δεν διαθέτουν ούτε το απαιτούμενο προσωπικό αλλά ούτε και τους κατάλληλους χώρους αποθήκευσης. “Έχω πάνω από 65 οικισμούς, δηλαδή είναι χιλιάδες τα χιλιόμετρα και τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε το ανάλογο προσωπικό. Με τι αυτοκίνητα;” διερωτάται ο Δήμαρχος Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης.

Οι πολίτες οφείλουν να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Πηγή:ertnews.gr

Χορηγός Επικοινωνίας