Γιατί αυξάνονται εμφράγματα και εγκεφαλικά στους νέους; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση που παρατηρείται σε εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα, σε άτομα όλο και νεαρότερης ηλικίας. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τα αίτια αυτού του φαινομένου.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από την αιφνίδια αναστολή της ροής αίματος στον εγκέφαλο ή από αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Όταν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν, η λειτουργία τμημάτων του σώματος τα οποία ρυθμίζουν διαταράσσεται ή σταματά. Οι ασθενείς μπορεί να χάσουν την ομιλία, την αισθητικότητα, τη μυϊκή ισχύ, την όραση ή τη μνήμη. Κάποιοι ασθενείς γίνονται καλά, κάποιοι έχουν μία αναπηρία, ενώ κάποιοι καταλήγουν. Για ποιο λόγο όμως τα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται σε νέους ανθρώπους;

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, τα εγκεφαλικά επεισόδια στους νέους ανθρώπους συνδέονται στενά με την παχυσαρκία. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα για μια δεκαετία ή περισσότερο αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά γυναίκες άνω των 50 ετών και άνδρες άνω των 65 ετών, αλλά άτομα μικρότερης ηλικίας.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι που έχουν υπερβολικό βάρος σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν αν έχει σημασία για πόσο καιρό κάποιος είναι εκτεθειμένος σε υπερβολικό βάρος» δήλωσε ο Δρ Alexander Turchin, διευθυντής στο τμήμα ενδοκρινολογίας του νοσοκομείου Brigham & Women’s Hospital και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Brigham & Women’s και της Eli Lilly ανέλυσαν στοιχεία από τη Nurses’ Health Study και τη Health Professionals Follow-up Study, εστιάζοντας σε ασθενείς που είχαν δείκτη μάζας σώματος άνω του 25 για μια δεκαετία ή περισσότερο, για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε βάθος 20 ετών.

Συνολικά, εξέτασαν δεδομένα από 109.259 γυναίκες και 27.239 άνδρες, με μέση ηλικία 48,6 ετών και μέσο ΔΜΣ 27,2 τη δεκαετία του 1990. Διαπίστωσαν ότι 6.862 είχαν αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο, 2.587 είχαν διαβήτη τύπου 2 και 65.101 είχαν ιστορικό καπνίσματος. Κατά την παρακολούθηση το 2020, είχαν σημειωθεί 12.048 καρδιαγγειακά επεισόδια.

«Διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των γυναικών κάτω των 50 ετών και των ανδρών κάτω των 65 ετών, η ύπαρξη παχυσαρκίας επί μία δεκαετία σχετιζόταν με 25-60% αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου» ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου ο Δρ Turchin.

Στο μεταξύ οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα και ανά ηλικία. Και διαπίστωσαν ότι η μεσαία ηλικιακή ομάδα είχε τον υψηλότερο κίνδυνο. Η νεότερη ομάδα είχε μικρότερη επιβάρυνση από τη νόσο λόγω της μικρότερης διάρκειας της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποσοστά παχυσαρκίας που έχουν ανέβει στα ύψη σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να μειωθούν. Και οι ιατροί πρέπει να συμβουλεύουν τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα να χάσουν βάρος αν δεν θέλουν να εμφανίσουν κάποια στιγμή σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικά και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια – που είναι εγκεφαλικές αιμορραγίες – προκαλούνται από υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης, κατάχρηση αλκοόλ ή καρδιακές παθήσεις (για τις οποίες οι εν λόγω άλλοι παράγοντες αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου).

Άλλοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 44 ετών, είναι η ημικρανία, οι διαταραχές της πήξης του αίματος, η νεφρική ανεπάρκεια, τα αυτοάνοσα νοσήματα ή η ύπαρξη κακοήθειας.

Σε κάθε περίπτωση η άμεση θεραπεία είναι απαραίτητη για να προληφθεί η διασπορά της βλάβης σε μεγαλύτερη περιοχή του εγκεφάλου και για να σωθεί ο ασθενής.

Πηγή: oloygeia.gr

Θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι; Δείτε πώς θα το καταφέρετε, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες