Γεραπετρίτης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θα επηρεάζουμε κρίσιμες διεθνείς αποφάσεις»

Για την μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, να εκλεγεί με ψήφους 183 υπέρ, από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία (2025 – 2026), μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Η Ελλάδα για τη διετία 2025-26 θα αποτελέσει συμπαραγωγό διεθνούς πολιτικής, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και στην έδρα λήψης αποφάσεων των σημαντικότερων διπλωματικών αποφάσεων, και θα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες που αποφασίζουν για όλα τα κρίσιμα ζητήματα αιχμής.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη συγκυρία που διανύουμε καθώς η “γειτονιά μας” διαταράσσεται από δύο πολέμους, με άμεσες διεθνείς επιπτώσεις οι οποίες μας επηρεάζουν, και μιλώ για το μεταναστευτικό, την οικονομία, την ασφάλεια των πλόων. Σε αυτές τις συνθήκες, μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η εκλογή μας.

Επιπλέον, η χώρα μας από τη νέα της θέση, θα μπορεί να βάζει “άμεσα ελληνικού εθνικού ενδιαφέροντος και συμφέροντος”. Αναφέρω π.χ. ως παραδείγματα τέτοιων θεμάτων, τις προτεραιότητες τις οποίες έχουμε θέσει για την κλιματική κρίση, την ασφάλεια της ναυτιλίας, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, και την προστασία των ευάλωτων, κυρίως των γυναικών και των παιδιών».

Δείτε το βίντεο: