Βρυξέλλες: Το παρασκήνιο των συμφωνιών στη Σύνοδο Κορυφής – Το «ανοιχτό παιχνίδι» για τον νέο Έλληνα Επίτροπο και η αποτυχημένη απόπειρα αλλαγής της ατζέντας

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η ικανοποίηση δεν αφορά μόνο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, σχετικά με τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα κορυφαία αξιώματα, στην Ε.Ε. και σχετικά με την απήχηση των ελληνικών θέσεων, στην στρατηγική ατζέντα.

Πέραν αυτών υπάρχει κι ένα παρασκήνιο για τα χαρτοφυλάκια που θα διεκδικήσει η Ελλάδα και το όνομα του Έλληνα Επιτρόπου. Αν και δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν θα σας απαντήσω γι’ αυτό το θέμα, καθώς το πρώτο το οποίο προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να εξασφαλιστεί, όπως σας είπα, η εκλογή της κυρίας Φον ντερ Λαιεν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από κει και πέρα γνωρίζετε ότι η κατανομή των χαρτοφυλακίων είναι αρμοδιότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ελλάδα θα επιδιώξει σίγουρα ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε για ακόμη μια φορά αισθητή την παρουσία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 η Ελλάδα «διεκδικεί ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που θα της επιτρέψει να κάνει αισθητή την παρουσίαση και στον επόμενο πενταετή θεσμικό κύκλο. Κάποιες πρώτες βολιδοσκοπήσεις επ αυτού έχουν ήδη γίνει τις προηγούμενες ημέρες, στον άξονα «Μητσοτάκης Φον Ντερ Λάιεν», τα σπουδαία όμως και σημαντικά είναι σαφές πως θα «τρέξουν» μετά την πιθανή επανεκλογή της κ. Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Πηγές κοντά στην διαφαινόμενη πρόεδρο της Κομισιόν έλεγαν ότι ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματά της θα είναι στην Αθήνα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έμπρακτη αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου στην επανεκλογή της.

Έτσι η Αθήνα θα εξαργυρώσει την πολύτιμη συνεισφορά του πρωθυπουργού και με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, που όπως λέγεται στην Αθήνα θα αντικατοπτρίζει τις εθνικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και πέραν της πρότασής του για κοινή χρηματοδότηση, ενιαίων, κοινών, αμυντικών πρότζεκτ ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρτοφυλάκια που πιθανόν θα ενδιέφεραν την Αθήνα είναι αυτό της διεύρυνσης, με πρώτο πλάνο τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, της ανταγωνιστικότητας, της μετανάστευσης, αλλά και της αγροτικής Ανάπτυξης.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι, εφόσον επιλεγεί ο χαρτοφυλάκιο, στα χαρακτηριστικά αυτού, θα «κουμπώσει» και το πρόσωπο του νέου Έλληνα Επιτρόπου. Η ίδια πηγή έλεγε ότι αυτή την ώρα το παιγνίδι για τα πρόσωπα είναι ανοιχτό και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν βεβαιότητες.»

Σε ότι αφορά την απόπειρα αλλαγών στην στρατηγική ατζέντα της επόμενης 5ετίας,  από πλευράς Γαλλίας και Γερμανίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Πράγματι θα σας έλεγα ότι κάπως αιφνιδιαστικά η Γαλλία και Γερμανία κατέθεσαν κείμενο τροποποιήσεων ως προς την στρατηγική ατζέντα, σημαντικών τροποποιήσεων σε πολλά επίπεδα. Δεν έγινε δεκτό το κείμενο αυτό, υπήρξαν κάποιες ελάχιστες αλλαγές. Και δεν έγινε δεκτό, για τον πολύ απλό λόγο ότι το κείμενο αυτό της στρατηγικής ατζέντας είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, ήταν αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης πολλών μηνών και δεν θα ήταν δόκιμο την τελευταία στιγμή και εν είδη αιφνιδιασμού να δεχτούμε τέτοιου είδους αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ήταν και εξαιρετικά ουσιαστικές, χωρίς να έχουν συζητηθεί εκτενώς σε κάποιο άλλο επίπεδο. Οπότε, τελικά, νομίζω ότι αντελήφθησαν και ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος ότι δεν θα είχε πολύ νόημα να συνεχίσουμε αυτήν τη συζήτηση, οπότε ουσιαστικά το κείμενο της στρατηγικής ατζέντας παρέμεινε το ίδιο».