Την δέσμευση του για την μείωση της μετανάστευσης στην χώρα ανέφερε ο επικεφαλής των Εργατικών στην Βρετανία, κ. Κιρ Στάρμερ, που είναι φαβορί να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The Sun.

Συγκεκριμένα ο κ. Στάρμερ δήλωσε “Θα μειώσω τους αριθμούς της μετανάστευσης”, αναφερόμενος σε ένα ζήτημα που οι Συντηρητικοί, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και 14 χρόνια στην εξουσία στη Βρετανία, έχουν θέσει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Ειδικότερα η καθαρή μετανάστευση ανήλθε σε 685.000 ανθρώπους το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά το ρεκόρ του 2022 (764.000). Παράλληλα ο επικεφαλής των Εργατικών πρώην δικηγόρος που ειδικευόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα τόνισε “Αν μου εμπιστευθείτε τα κλειδιά” της Ντάουνινγκ Στριτ, “σας δίνω αυτή την υπόσχεση: θα ελέγξω τα σύνορά μας και θα διασφαλίσω ότι οι βρετανικές εταιρείες θα λάβουν βοήθεια ώστε να προσλαμβάνουν πρώτα Βρετανούς”.

Για να πετύχουν αυτόν τον στόχο οι Εργατικοί σκοπεύουν να απαγορεύσουν στους επικεφαλής εταιρειών που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία να προσλαμβάνουν εργαζόμενους από το εξωτερικό και να διασφαλίσουν ότι θα εκπαιδεύονται Βρετανοί για να καλύπτουν τις θέσεις εργασίας σε τομείς στους οποίους υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι οποίοι απαιτούν από τους αλλοδαπούς να εκδίδουν βίζα εργασίας.

Είναι η πρώτη φορά που ο Στάρμερ, το κόμμα του οποίου προηγείται κατά περίπου 20 μονάδες των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, δεσμεύεται να μειώσει τη μετανάστευση. “Δεν θα υποχωρήσω μπροστά στην πρόκληση”, ανέφερε καταγγέλλοντας “την αποτυχία” των Συντηρητικών να μειώσουν τη μετανάστευση, παρά τις δεσμεύσεις τους, “Θα πρέπει πάντα να υπάρχει η επιλογή να προσληφθεί πρώτα ένας Βρετανός εργαζόμενος”, εκτίμησε ο Στάρμερ στη συνέντευξή του στη Sun, η οποία υπογράμμισε τον κίνδυνο τέτοιου είδους δηλώσεις να προκαλέσουν “πόλεμο” μεταξύ του επικεφαλής των Εργατικών και της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, με την οποία οι σχέσεις του είναι ήδη τεταμένες. Ο Στάρμερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε περίπτωση νίκης των Εργατικών θα ακυρώσει αμέσως το ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο σχέδιο των Συντηρητικών να στέλνουν τους παράτυπους μετανάστες στη Ρουάντα.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Χορηγός Επικοινωνίας