Η Ζεϊνέπ Μποζ, προϊσταμένη του Τμήματος Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου τού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στη Σύνοδο της UNESCO για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, μίλησε στην ΕΡΤnews για τη σημαντική παρέμβασή της υπέρ της Ελλάδας.

Η Ζεϊνέπ Μποζ τόνισε αρχικά: «Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε ως εξής: “Αν σήμερα πάρουμε ένα χαρτί και γράψουμε κάτι και δεν το υπογράψουμε με κάποιον τρόπο, αν δεν έχει κάποιον αριθμό, σφραγίδα ή κάτι ανάλογο, και αυτό βρεθεί έπειτα από 200 χρόνια, μάλλον θα είναι απλώς ένα κείμενο γραμμένο πάνω σε ένα χαρτί»”. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτό το έγγραφο. Δεν έχει τίποτα το επίσημο, ούτε σφραγίδα ούτε υπογραφή του σουλτάνου, δεν έχει τίποτα».

«Ανυπομονώ να δω την ημέρα που τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα σμίξουν με τον ουρανό που τους αξίζει»

Η προϊσταμένη του Τμήματος Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στη συνέχεια επισήμανε ότι «στα δικά μας αρχεία δεν υπάρχει οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο που να δείχνει ότι το Οθωμανικό Κράτος πούλησε τα έργα αυτά στην Αγγλία. Και γι’ αυτόν το λόγο δεν πειστήκαμε από όσα μας είπαν περί νομιμότητας από την οθωμανική πλευρά για την απόκτησή τους».

Η Ζεϊνέπ Μποζ κατέληξε: «Και με αυτή την τοποθέτησή μας φυσικά πάντα στηρίζουμε την Ελλάδα, τόσο στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο και της αποτροπής της λαθρεμπορίας πολιτιστικών έργων. Οι δύο χώρες στηρίζουν πάντα η μία την άλλη. Βεβαίως, εγώ ανυπομονώ να δω την ημέρα που τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα σμίξουν με τον ουρανό που τους αξίζει σε εκείνο το καταπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης».